Kalender

Zaterdag 21 september 2019

Quiz ‘De slimste mens van de Opex’
Zaal Vuurtoren, Th. Van Loostraat 32, om 19.30 u.

Zaterdag 21 september 2019

Maandag 23 september 2019

KVLV – De nieuwe voedingsdriehoek op je bord

Kookdemonstratie met Ria Colaert

 • Keuken Cappelrie om 14 u.
 • Prijs : € 6,- leden, niet leden: € 10,-.
 • Breng een kopje, een bordje en bestek mee.Zo

Dinsdag 24 september 2019

Jaarlijks treinritje met Samana-Bredene

Vertrek om 13.30 u. aan de CM of om 13.45 u. aan De Caproen.
Taart met koffie in het Ontmoetingscentrum ‘De Ballon’ op de Vuurtorenwijk. Daarna rondrit door het nieuwe stadsgedeelte op de Oosteroever en de haven van Oostende. Om 18 u. boterham met boerenhesp in Vlissegem.
Deelname in de kosten bedraagt 27 euro. Inschrijven bij uw Samana-vrijwilliger tegen uiterlijk 16 september.

Zondag 29 september 2019

Enkele armoedeorganisaties in Oostende organiseren samen Komterbie, een feest waar iedereen welkom is. “We willen mensen op een aangename manier samenbrengen over grenzen heen, arm en niet-arm, blank en gekleurd, jong en oud”, luidt de boodschap. Dit ontmoetingsfeest biedt, naast de mogelijkheid tot barbecue of braadworst, heel wat animatie voor groot en klein. Iedereen is welkom op zondag 29 september vanaf 11.30 u. in Duin en Zee, Fortstraat 128. De inkom is gratis. Eetkaarten kunnen voor 21 september gekocht worden bij één van de organisatoren en dat zijn Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, ATD Vierde Wereld-Kust en Samen Divers, het CAW Noord-West-Vlaanderen en CM-Kaap. Barbecue (ook veggie en halal) kost 12 euro per persoon, een broodje braadworst 4 euro. Voor mensen in armoede is er een verlaagd tarief. Na de middag kan er nog aangesloten worden voor de animatie en voor koffie, thee en taart aan democratische prijzen.
 

Woensdag 9 & 16 oktober 2019

Nocturne Gruuthusemuseum

Het Brugse Gruuthusemuseum opende recent opnieuw de deuren. Het museum was bijna vijf jaar gesloten voor grootschalige restauratiewerken die meer dan 9 miljoen euro kostten. Na de heropening keerde de collectie niet zomaar terug naar haar vertrouwde plaats, het museum kreeg immers een volledige ‘make-over’. Door een samenwerking van de Davidsfondsafdelingen uit ons gewest krijgen we nu de kans het vernieuwde museum in alle rust te bezoeken buiten de drukke openingstijden tijdens een exclusieve Davidsfonds Gruuthusenocturne.

Deze nocturne vindt plaats op woensdag 9 oktober met volgend programma:
18.45 u.: onthaal
19.00 u.: verwelkoming met woordje van de conservator
19.45 u.: receptie met hapjes
19.45 – 22 u.: mogelijkheid tot bezoek aan het Gruuthusemuseum

Tickets kosten 25 euro per persoon. Deze activiteit is exclusief voor Davidsfonds Cultuurkaarthouders. Inschrijven kan door te klikken op bit.ly/nocturne-inschrijven.

Zondag 13 oktober 2019

Dag van de chronisch zieke mensen

11.00 u.: Eucharistieviering met ziekenzalving in St.-Rikier
12.00 u.: Receptie in zaal Cappelrie
13.15 u.: Feestelijke maaltijd in zaal Cappelrie
15.00 u.: Koffie en taart
15.45 u.: Optreden ‘De Troubadours’, liederen en meezingers
Deelname: 28 € (ganse dag), 8 € (taart en ontspanning)
Inschrijven bij de bestuursleden vóór 4 oktober

Zondag 13 oktober 2019

Koren onder de toren

Op zondag 13 oktober 2019 verzorgt het Sint-Rikierskoor van Bredene samen met het koor Gaudia Canticorum uit Oostende een sfeervol koorconcert in de Sint-Rikierskerk van Bredene-Dorp. Het concert vangt aan om 16.00 uur.Het programma toont een rijk palet aan gekende en minder gekende liederen. De koren staan onder leiding van dirigent Marc Celis. Voor de instrumentale begeleiding op orgel zorgen organisten Jean-Pierre Hautekiet en Jørgen Trauwaen. Wie houdt van koormuziek, zal dit optreden zeker niet willen missen. Het Sint-Rikierskoor verwelkomt tevens het Barokensemble Les Îles Flottantes.

Kaarten kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur, drankje na het concert inbegrepen. Ze zijn te verkrijgen bij de koorleden of te reserveren via 059/333.960 (Christine Malfait – malfait.chris@telenet.be)

Maandag 14 tot donderdag 17 oktober 2019

Stille Abdijdagen in Chimay

 “De ervaring van menselijke liefde is het minst ongeschikte van wat er bestaat om de liefde op te roepen zoals die in God beleefd wordt. (…) Aan de wortels van zichzelf is deze liefde altijd: verlangen om te beminnen zoals God liefheeft, en vermogen om door de Geest omgevormd te worden tot voltooiing volgens haar roeping. Weliswaar benadert zij slechts van zeer verre de absolute onbaatzuchtigheid van de goddelijke liefde, maar, hoezeer ook vermengd met egoïstische passie die haar op zichzelf terugbuigt, men kan in haar een licht onderscheiden dat in de haar eigene morgenschemering niet verschillend is van aard van het licht der eeuwige zon.” (François Varillon)

Kostprijs: 140 euro (140 + 20 =  160 voor wie met een wagen meerijdt).
Overschrijving op rekening BE 31 0013 7721 1555 van de Christelijke Meditatie Oostende, Koningin Astridlaan 16, met vermelding: Stille Abdijdagen Chimay 2019. Datum betaling is bepalend voor de deelname. Er zijn maximaal 60 plaatsen beschikbaar. Gezien grote belangstelling wordt voor wie niet meer kan deelnemen een wachtlijst opgesteld.

Aanbevolen lectuur om naar deze dagen toe te leven: De Vreugde van het mediteren (Laurence Freeman), Open geest open hart (Thomas Keating – Basis boek meditatief gebed), Leven uit liefde (Thomas Keating). Verdere info ook over bestelling en levering der boeken zonder portkosten:
h-debeuckelaere@scarlet.bewww.opencontemplatiefhuis.be – 059 70 37 97

Maandag 28 oktober 2019

KVLV – Lekker feesten!

Op zoek naar de lekkerste gerechten voor je feest? Er zit meer in Ons Kookboek dan je denkt. Van aperitiefhapje en voorgerecht of tussengerecht tot hoofdgerecht en dessert. Ons Kookboek heeft het allemaal. Ria Colaert zocht en vond de lekkerste recepten en demonstreert ze voor ons.

 • Keuken Cappelrie om 14 u.
 • Prijs : € 6,- leden, niet leden: € 10,-.
 • Breng een kopje, een bordje en bestek mee.

Maandag 4 november 2019

KVLV – Brei- en haaknamiddag

 • En ondertussen een gezellige babbel!
 • Parochiehuis ‘De Pastorie’, Kerkstraat 8 om 14 u.
 • Breng je eigen brei- of haakwerk mee!

Zondag 10 november 2019

31e Volkszangfeest

Uit volle borst samen Vlaamse liedjes zingen met een hele zaal. Alle stress uit je lijf zingen en er een overweldigend gevoel van samenhorigheid aan over houden!
Zaal Cappelrie om 20 u., vrije ingang.

Donderdag 21 november 2019

KVLV – Wokken, lekker en snel!

Kookdemonstratie door Ria Colaert. Een wok is onmisbaar in de eigentijdse keuken. Je maakt er de heerlijkste gerechten mee, het gaat supersnel en de variaties zijn eindeloos. Pittig en pikant of net niet, klassieke recepten of een vleugje wereldkeuken. Het kan allemaal.

 • Keuken Cappelrie om 19 u.
 • Prijs : € 6,- leden, niet leden: € 10,-.
 • Breng een kopje, een bordje en bestek mee.

Maandag 2 december 2019

KVLV – Sfeervolle adventsviering

Donkere dagen die vragen om wat licht en gezelligheid. Ook dat vind je bij KVLV. Een kopje koffie, een stukje taart, een ontspannende namiddag. Kom er bij, schuif aan en maak het gezellig!

 • Keuken Cappelrie om 14 u.
 • Prijs : € 6,- leden, niet leden: € 10,-

Donderdag 20 februari 2020

Barbara Mertens
‘Tocht door de woestijn’

Barbara Mertens (1982) studeerde in 2004 af als Licentiate Geschiedenis aan de KULeuven. Twee jaar later startte ze de opleiding ‘Intercultureel Management’ aan de hogeschool in Mechelen die uitmondde in een stage rond interreligieuze dialoog in het woestijnklooster Deir Mar Moussa in Syrië. De ontmoeting met moslims en het verblijf in de Syrische woestijn, betekenden het begin van een intense spirituele zoektocht. Barbara was lange tijd actief in het vluchtelingenwerk tot ze in december 2017 bij ‘TAU -Franciscaanse spiritualiteit vandaag’ aan de slag kon als stafmedewerker. 

GELOVEN GAAT VERDER – GETUIGENISSEN VAN MENSEN
Huize Astrid, Gentstraat 6, 8400 Oostende 
Aanvang 19.30 uur. Dank voor vrijwillige bijdrage
www.gelovengaatverder.be

Donderdag 19 maart 2020

Luc Van Gorp
‘Zingeving en geluk’

Luc Van Gorp (1966) is gehuwd, woont in Houthalen samen met vijf opgroeiende kinderen. Hij studeerde verpleegkunde, filosofie, theologie en management (KU Leuven, Oxford University en Vlerick Management School). Hij werkte tussen 1996 en 2015 achtereenvolgens in opleidingen verpleegkunde en vroedkunde als stagebegeleider, bibliothecaris, docent en departementshoofd. Van 2010-2011 leidde hij een onderzoek naar Ethisch Leiderschap. (KU Leuven UCLL). Hij is altijd werkzaam geweest op het kruispunt van onderwijs en werkveld. Hij combineerde een loopbaan in het hoger onderwijs met het voorzitterschap van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen (2008-2015) en bestuursmandaten in organisaties rond onderwijs, zorg en welzijn. In 2015 werd hij aangesteld tot voorzitter van de Christelijke Mutualiteit.

GELOVEN GAAT VERDER – GETUIGENISSEN VAN MENSEN
Huize Astrid, Gentstraat 6, 8400 Oostende
Aanvang 19.30 uur. Dank voor vrijwillige bijdrage
www.gelovengaatverder.be

Donderdag 23 april 2020

Zr. Mieke Kerckhof
‘Mens, waar ben je?’

Mieke Kerckhof (1962) is algemeen overste van de congregatie van de zusters van de Bermhertigheid Jesu. Licentiate in de godsdienstwetenschappen, licentiate in de Medische wetenschappen en het Ziekenhuisbeleid, European Master in Bio-ethics. Zij startte als leerkracht godsdienstleer in het Technisch Instituut Immaculata in Ieper. Was pastor in het P.Z. H. Hart in Ieper en in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, ethicus in de vzw Gezondheidszorg ‘Bermhertigheid Jesu’, visitator van de diocesane congregaties van vrouwelijke religieuzen in het bisdom Brugge en nu bisschoppelijk gedelegeerde voor het Godgewijde leven.

GELOVEN GAAT VERDER – GETUIGENISSEN VAN MENSEN
Huize Astrid, Gentstraat 6, 8400 Oostende 
Aanvang 19.30 uur. Dank voor vrijwillige bijdrage
www.gelovengaatverder.be