Bedevaart samen rond Maria (PE Galilea en Samana Bredene)

Bedevaart samen rond Maria (PE Galilea en Samana Bredene)

5 juni 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op een bewolkte maar droge namiddag vlak na Pinksteren kwamen parochianen en leden van Samana samen voor een bijzondere mariale viering aan de Visserskapel van Bredene. Diaken Ronny had als pastorale verantwoordelijke van Samana een prachtige tekst voorbereid die de harten van alle aanwezigen raakte. Zijn woorden vormden een warme uitnodiging om deel te nemen en mee te bidden rond de inspirerende figuur van Maria.

De samenkomst begon met een gezellige samenzijn in een welbekend Bredens etablissement, de M-Due, waar de geur van verse pannenkoeken en koffie de ruimte vulde. De sfeer was gemoedelijk en het was duidelijk dat iedereen genoot van elkaars gezelschap. Na deze opkikker vertrokken de leden van Samana met wagens en vervoer naar het bekende kapelletje. Daar vervoegden de mensen van de parochie hen voor het mariale gebed. Dat er voor iedereen vervoer was, is een pluim voor alle vrijwilligers! Pastoor Nikolaas leidde de viering met een warme en inspirerende aanwezigheid. Zijn woorden boden troost en reflectie, en brachten de aanwezigen dichter bij Maria, aan wie de kapel is gewijd. Germain, de verantwoordelijke voor de Visserskapel, zorgde als getalenteerde muzikant met zijn mandoline voor een sfeervolle muzikale omlijsting. Samen met hem leerde pastoor Nikolaas twee nieuwe Marialiederen aan, die binnenkort in de nieuwe zangbundel van de Visserskapel te vinden zullen zijn. De liederen werden vlug opgepikt en goed meegezongen. De samenzang, ook van enkele klassieke Mariale liederen zoals “Liefde gaf u duizend namen” en “De Veldkapel” versterkte het gemeenschapsgevoel en bracht een gevoel van saamhorigheid teweeg onder de aanwezigen. Dank gaat uit naar de voorlezers die met hun verzorgde woorden de ceremonie verrijkten: Yvonne, Laurette, Lieve en diaken Ronny. Hun bijdragen en voorbidden brachten verschillende aspecten van de devotie tot leven en zorgden voor afwisseling en betekenis.

Cecile, die altijd garant staat voor de versiering van deze bedevaart, had voor deze gelegenheid een bijzonder Mariabeeld meegebracht. Haar zorg en aandacht voor detail zorgden ervoor dat de kapel er feestelijk en uitnodigend uitzag, wat bijdroeg aan de devotionele sfeer van de viering. Dat de wind een vaas omver blies, is ook al een traditie aan het worden. Het liet de devotie van de mensen onverstoord. De bedevaart aan de Visserskapel van Bredene was een prachtige samenkomst die de gemeenschap dichter bij elkaar bracht en ook enkele toevallige passanten. Het was een moment van bezinning, gebed en viering, dat we nog mogen laten nazinderen. Met dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan dit bijzondere evenement, kijken we al uit naar volgend jaar.
(priester Nikolaas)