Samenkomst Confrérie Bredene

Samenkomst Confrérie Bredene

26 februari 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zaterdag 15 februari waren in de Duinenhoeve in de Klemskerkestraat, negentien confrérieleden samengekomen voor een etentje en een leuke babbel. Deken (voorzitter) Dierk Rotsaert nam om 12 u. het woord, heette iedereen welkom en herinnerde ons eraan dat de Confrérie van ‘t Vynckx- en Woutermansambacht dit jaar 32 jaar jong is. Hij overliep even wat er in 2019 allemaal gebeurd was en wat ons te wachten stond in 2020.  Daarna kwam Prince Gilbert Vanleenhove aan het woord. Hij hield een ludieke lezing over het zangfeest in 2019 en las een zelfgemaakt gedicht over de Confrérie voor. Hij had ook op een bestaande melodie het “lijflied van de confrérie” gemaakt. Het bekende refreintje mochten we allemaal meezingen. Zo klonk het:
Hoeba, hoeba, hoeba hop, hop hop. Hoeba, hoeba, hoeba hop, hop hop. Wij zijn toch vrienden met een gouden hart. Hoeba, hoeba, hoeba hop, hop hop. Hoeba, hoeba, hoeba hop, hop hop. Wij vormen samen een club apart.
Leuk, zoals gewoonlijk. Gilbert kreeg 25 jaar geleden de titel van Prince, nadat hij zelf confrériedeken geweest was van 1988 tot 1992

Lekker eten
De confrérie bood een gratis aperitief naar keuze aan met een lekker hapje erbij. Daarna was er keuze tussen: soep of een schoteltje met zalm. Als hoofdgerecht was er keuze tussen chateaubriand (flink stuk vlees) of vis, steenbolk met garnaaltjes (de steenbolk of steenwijting is een vis uit de orde der kabeljauwachtigen). Er kwamen ook drie soorten saus op tafel: archiduc, bearnaise en peper. Het smaakte heerlijk.

Tijd voor de quiz
Zoals gewoonlijk had Marie-Rose Cluckers gezorgd voor een quiz. We werden verdeeld in groepjes van 4 tot 5 personen die mochten uitmaken hoeveel gemeentenamen er in W.-Vlaanderen waren met de uitgang –gem, zoals Vlissegem. Er bleken er maar eventjes 38 te zijn. De winnaars met 20 gevonden namen bleken Gilbert Vanleenhove, Georges Zwaenepoel, Lucienne Vercruysse en Marie-Jeanne Colsoul te zijn. Zij kregen van Marie-Rose elk een zakje zoete snoepjes. De verliezers kregen elk een onzichtbare lege zak met zuurtjes. Niets dus en dat brak zuur op.

Koffie of thee met tiramisu
Daarmee werd het etentje afgesloten. Niemand had zin om meteen naar huis te gaan. Er volgde nog een flinke babbel, bij een glaasje bier, wijn of water. Iets na vier uur waren de eerste babbelaars uitgebabbeld en namen ze afscheid. Ik vermoed dat tegen vijf uur de zaal volledig leeg liep. Het was een smakelijke, quizvolle en babbelrijke namiddag geweest met dank aan Dierk, Sissi, Gilbert, Marie-Rose en hun medewerkers. We kijken uit naar 2021. 
(Karel Fischer)