Confreriefeest 2019 in Bredene

Confreriefeest 2019 in Bredene

26 februari 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zaterdag 16 februari waren 25 Confrérieleden samengekomen in het restaurant “De Watertoren”, onder de watertoren in Bredene-Dorp. Om 12 u. was iedereen aanwezig en was het tijd voor een aperitief naar keuze met lekkere hapjes erbij, aangeboden door de Confrérie. Het restaurant zat goed vol en terwijl we lekker aan het toasten waren, nam deken Dierk Rotsaert het woord. Hij meldde dat 9 leden zich hadden verontschuldigd. Op 7 december 2018, om precies te zijn één dag na de dertigste verjaardag van de Confrérie, werden in De Pastorie, Gilbert Vanleenhove en Jos Adriaenssens, als stichtende leden, in de bloemetjes gezet. Van de vijftien stichtende leden waren alleen zij aanwezig. Ferdinand Gevaert, de superactieve Confrériegriffier, kon er toen niet bij zijn. Hij lag toen samen met zijn vrouwtje Hilda, te puffen onder een heerlijk zonnetje in Tenerife. Daarom wilde deken Dierk hem nu voor zijn jarenlange inzet met een fles bubbels bedanken en van Sissi kreeg hij een deugddoende warme kus. Hilda keek bezorgd toe.

Stichtend lid Ferdinand Gevaert werd ‘in de bloemetjes’ gezet

Lekker aan tafel
Er was keuze tussen een vis- of vleesmenu. De eters hadden al vooraf hun keuze bepaald. Als voorgerecht was er gerookte zalm met dillesaus en pijpajuin of gerookte Bredense ham met augurkjes en graanmosterd. Als hoofdgerecht was er mixed grill vlees met slaatje en sausjes of mixed grill vis ook met slaatje en sausjes. Er waren telkens ook frietjes bij.

Twee verrassingsacts en een lezing
Voor de koffie eraan kwam zorgde Marie-Rose Cluckers nog voor een dubbele verrassingsact, eentje om het meest woordsamenstellingen met het woord ‘‘papier’ te maken zoals: zilverpapier, glanspapier, inpakpapier enz. Woorden als kakpapier en snotpapier werden niet aanvaard. Gilbert haalde de meeste punten. Dan had zij tekeningen verzameld waarbij we moesten raden wat het voorstelde: bv. een braadpan met afbeelding van het dak van een huis erin. Dat bleek dan een dakpan te zijn. Gilbert had opnieuw gezorgd voor zijn jaarlijkse rijmelarij. Die bestond uit twee bladzijden Hij had het er vooral over de mannen die elk jaar opnieuw de kerststallen plaatsen. Hierbij het slot van zijn twee bladzijden lange dichtwerk dat hij zelf “rijmelarij” noemt.

De stallen staan nu veilig weer op de gemeentelijke werf.
Een beetje gehavend wellicht door ’t gure weer en felle wind.
Misschien zorgt Sissi wel voor hier en daar een likje verf,
bekommerd zoals steeds voor Jozef en Maria en hun weerloos Kind.
Elk jaar opnieuw – en hopelijk nog vele jaren –
zullen de kerststalmannen hun nobele taak verrichten.
We zijn ze dankbaar om die klus te klaren.
en zo stof te leveren voor één van mijn ‘gedichten’. 
(Gilbert Vanleenhove)

Gilbert oogstte heel wat succes met zijn rijmelarij

Verwen koffie of thee
Als afsluiter kregen we nog een kop koffie of thee met een potje ijs en ook nog enkele versnaperingen erbij. De namiddag was snel voorbij. Het had gesmaakt tot en met en de leuke babbeltijd had echt deugd gedaan. Iets na vier uur verliet iedereen het restaurant. Het was lekker en leuk geweest. We kijken al uit naar volgend jaar. 
(Karel Fischer)