Opbouw orgel en nieuwe glasramen in St.-Theresiakerk

Opbouw orgel en nieuwe glasramen in St.-Theresiakerk

19 november 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Het imposante Hooghuysorgel (Brugge) uit 1850 is in volle opbouw. Het is een welkom geschenk uit de Anglicaanse kerk in de Langestraat (Oostende). Onze diaken Rudy Weyne, zelf begaafd organist, zorgde ervoor dat dit onze richting kwam. Zo werd er opnieuw een waardevol patrimoniumstuk gered! De stijl is neoklassiek, met twee verdiepingen ,3 traveeën (verticale indelingen ) met pilasters en verkropte kroonlijst. Bovenaan een driehoekig fronton (stijlelement afkomstig van Griekse tempels) en 2 voluten metrosetten. Sober maar mooi! De organist zal met de rug naar de kerkgangers zitten. Volgens Dirk Decoene “is de klank harmonisch en rond, als een Engelse dame met zachtaardig temperament”. Oorspronkelijk was het mechanische orgel waarschijnlijk bedoeld voor 2 manuelen. Het pedaal is autonoom. Het is een ware verrijking voor onze parochie! Zo komt er, naast het elektronisch (imitatie) barokorgel, een authentiek romantisch pijporgel, dat veel ‘echter’ zal klinken. Succes Dirk!

Verder zijn de nieuwe glasramen aan de rechterkant zo goed als klaar. De koperbanden blinken en het glas is weer helder. Nu nog een likje verf en onze mooie kerk zal opnieuw stralen!
(Therese Vanneste)