Parochiaan Julienne Timmerman 100 jaar!

Parochiaan Julienne Timmerman 100 jaar!

8 december 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Ook op Sint-Jozef Sas is er een parochiaan die de honderd heeft gehaald. Dat gebeurde op 31 augustus en dit brengt het aantal eeuwelingen in Bredene op drie.

Julienne Timmerman stond ons een gesprekje toe. Het valt op hoe kwik ze is van gezondheid en hoe gemakkelijk ze praat. Op tafel liggen enkele artikelen klaar, allemaal over haar echtgenoot Camiel die in 1993 overleed. Ze huwden in 1946, vlak na de oorlog. Graag hadden ze hun 50 jaar huwelijk gevierd, maar dat heeft niet mogen zijn. Camiel was een visser die meetrok, in de oorlogsjaren zijn diensten aanbood aan de Royal Navy en zo Londen hielp beschermen met de Balloon Barrier, ballonnen die men opliet vanop het schip om de V1 raketten van de Duitsers uit de lucht te halen. Camiel voer ook mee op de fameuze D-Day in Normandië. Na de oorlog hervatte hij het vissersleven en ving in de jaren 60 een enorme steur. Dat was zeldzaam en normaal had hij deze vis, die in Britse wateren was gevangen, moeten aanbieden aan de koningin van Engeland. Camiel had andere plannen en voer met de steur naar Oostende om hem per opbod te verkopen. De prijs per kilo die hij toen haalde voor die vis was een record. Je kan het nalezen in de krant van toen. Na de tijd in de visserij was Camiel ook nog actief op een baggerboot. Allemaal herinneringen die Julienne erg koestert. Camiel was afkomstig van de Konterdam en zij van De Panne, niet ver van de koninklijke villa. Door een vraag van een familielid trok Julienne naar Oostende waar ze elkaar leerden kennen. Het huwelijk werd gesloten in De Panne. Na wat omzwervingen kwamen ze in Bredene terecht, waar Julienne ondertussen al meer dan 50 jaar woont. Hun gezin telde drie kinderen en ondertussen zijn er al 9 achterkleinkinderen. De gemeente bracht een toepasselijke hulde en wij wensen als parochie ook alle geluk en nog mooie gezonde jaren aan Julienne.
(priester Nikolaas Vanneste)