Bredense dorpskerk opnieuw in gebruik

Bredense dorpskerk opnieuw in gebruik

15 oktober 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zondag 14 oktober werd de Bredense Sint-Rikierskerk weer in gebruik genomen. Om 11 u. konden de parochianen er voor het eerst sinds een tijdje weer de gebruikelijke zondagsmis bijwonen. Na de viering werden ze getrakteerd op een glaasje.

Het gebouw bleef enkele weken gesloten om reden van de volledige herschildering van de kerk binnenin. Die werken zijn nu klaar en het resultaat is bijzonder geslaagd. De grondkleur is wit. Dat verhoogt nog de helderheid van de kerk en het ruimtegevoel. Bovendien komen het prachtige 18e en 19e eeuwse meubilair, de kleurrijke moderne glasramen, de recent nog gerestaureerde schilderijen en de zwarte bevloering nog beter uit de verf. De schilderwerken werden uitgevoerd door de bvba Schilderwerken Decruy G. uit Izegem. Ze vormden het sluitstuk van de grote onderhoudswerken die in drie fasen gebeurden vanaf 2013. Voor de vorige twee fasen tekenden resp. de bvba Aanneming Seynhaeve uit Hooglede-Gits en de bvba Aquastra uit Lauwe. De kerkraad stelde Inghelbrecht W. Architect bvba uit Oostende aan als ontwerper voor het geheel.

In de vorige twee fasen kreeg de kerk al een nieuwe uitstraling. Alle buitengevels ondergingen een grondige reiniging  en een extra bescherming tegen mosvorming en opstijgend vocht. Het houtwerk werd hersteld of vervangen en geschilderd. Losliggende dakleien werden vastgezet en zinkwerk vervangen waar nodig. Binnen in de kerk werd het koorgedeelte uitgebreid en het altaar meer naar voren gebracht, kapotte vloertegels werden vervangen, enzovoort.

Het Vlaams Gewest verleende een subsidie van 30%. Voor de overige 70% stonden het gemeentebestuur en de kerkfabriek in. In het totaal kostten de werken om en bij de 540.000 euro. Een niet gering bedrag, maar de dorpskerk is dan ook een waardevol bouwkundig en kunsthistorisch erfgoed dat echt de moeite waard is om te koesteren en te bewaren. 
Meer info: Gilbert Vanleenhove – 0471 77 97 78

Hierbij nog enkele foto’s van de nieuwe look van de kerk.