Driedaagse reis van de Bredense senioren naar Normandië

Driedaagse reis van de Bredense senioren naar Normandië

1 juli 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op maandag 23 april 2018 stonden achter het gemeentehuis van Bredene, 54 reislustigen klaar voor een driedaagse uitstap naar Normandië. Om 6 u. precies vertrok de bus met chauffeur Daniël en zijn medewerkster Rita richting Frankrijk.

Maandag 23 april
Na een ontbijtstop in Hesdin ging het verder naar Lisieux waar we om 12 u. arriveerden. We gingen lunchen en kregen een uitgebreid 3-gangen menu dat met een koffie werd afgesloten. Daarna brachten we een bezoek aan de basiliek van Lisieux die gebouwd werd ter ere van Theresia van Lisieux. Haar kloosternaam was: Theresia van het Kind Jezus. Ze is de patrones van de missionarissen. De basiliek werd in 1954 ingewijd. Later in de namiddag werd nog een bezoek gebracht aan een distilleerderij van Calvados in het “Château du Breuil”. We kregen er een uitgebreide uitleg en mochten er even van het drankje proeven. Het was alcoholisch erg zwaar en ook tamelijk duur. Er waren niet veel kooplustigen. Daarna gingen we naar Hotel Le Clos even verder in Deauville Saint Gatien, waar we twee nachten zouden doorbrengen. Na de verdeling van de kamers was er nog een uitgebreid avondmaal. Na het eten bleef iedereen aan tafel voor een uitgebreide babbel met een lekkere slok wijn of bier. Het was 22 u. vooraleer de zaal leegliep.

Dinsdag 24 april
Na het ontbijt vertrokken we naar HONFLEUR, waar we een boottocht op de Seine maakten en er de enorme “Pont de Normandie” konden bewonderen. De Pont de Normandie heeft een totale lengte van 2.143,21 meter, en is op zijn hoogste punt, 215 m hoog. Deze brug is de langste in zijn soort in Europa. Er is 7 jaar aan gewerkt en het werd geopend in 1995. De Pont de Normandie mag je met de auto niet zomaar over. Als je netjes 5,40 euro aan tol afrekent, dan mag je over het kunstwerk rijden. Je mag de brug gratis te voet over, op de motor of met de fiets. Na het middageten in “La Briquerie”, kregen we een gegidst bezoek aan Honfleur. We werden in twee groepen verdeeld. De gidsen spraken enkel Frans maar wij werden bijgestaan door Erik Vanbeckevoort en Erwin Poppe die als ’t nodig was voor een vertaling zorgden. Maar wij Vlamingen, begrepen bijna alles, zo hadden de vertalers niet veel werk. We eindigden de dag in ons hotel met een uitgebreid avondmaal.

Woensag 25 april
Dit was meteen al de laatste dag van die mooie uitstap. Na het inladen van valiezen en alle spullen vertrokken we om 9 u. naar Etretat, waar we de fameuze kliffen (falaises) gingen bewonderen. Daarna maakten we nog een rondrit door Fecamp. In Fauville en Caux trokken we naar het restaurant “Resto de Commerce”. Daar kregen we een 4-gangen menu voorgeschoteld. Verder ging het dan naar Cap Gris Nez. We wandelden langs aangelegde paden naar de uitzichtpunten. De echte senioren hielden het bij uitzichtpunt 1. Sommige senioren die zich nog junior voelden liepen een heel stuk verder naar uitzichtpunt 2 . Daar was het uitzicht op we witte krijtrotsen subliem. In een restaurantje “L’Entre mers” in de buurt, wachtte ons nog een drankje. Maar… het was dicht. Chauffeur Daniël belde de eigenaar op en 20 minuten later zaten we te genieten van een flinke dorstlesser. En toen was het uit. De bus op en naar huis. Op de bus kregen we, als avondmaal, nog een flinke bagette (30 cm) met kaas en een flesje rode wijn erbij. Met een flink gevulde maag ging het nu richting Bredene. En om 21.30 u. stonden we weer aan het gemeentehuis. Tijdens de reis had Frank Goeminne ons goed bezig gehouden met tweemaal een niet zo eenvoudige quiz. Het was een mooie driedaagse geweest, geen regen, af en toe de zon. Dank zij de inspanningen van Guy Tordeurs en zijn medewerkers kwamen we heel tevreden weer thuis. We kijken al uit naar volgend jaar.
(Karel Fischer)