Afscheid van een vriend

Afscheid van een vriend

29 april 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Erwin Batsleer overleed op zaterdag 23 april 2022 na een smartelijk ongeval op vrijdag. Hij had er zojuist een namiddag vrijwilligerswerk opzitten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Hij was op de terugweg naar huis met de fiets toen hij werd aangereden door een auto.

Het is onmogelijk om in een klein artikeltje weer te geven wat voor iemand hij was. Ik ga proberen aan de hand van een paar anekdotes hem te typeren.

We gaven beiden les aan de VBS Duinen en moesten soms voor zuster Damiana kleine en grote werkjes opknappen in de kerk. We hebben de lieve zuster dikwijls beet gehad met het verkeerd plaatsen van de heiligenbeelden of de handjes van het Heilig Hart van Jezus  verkeerd te plaatsen. We werden dan op het matje geroepen en plaatsten alles weer in de goede orde.

Op school kon hij gezien worden als een voortrekker naar vernieuwing in het belang van ieder kind. Van het docerend leren leerde hij ons in groepen werken naar ieders niveau. Hij was ook de katalysator bij conflicten en pedagogische obstakels. Door hem maakten we meerdaagse uitstappen en lieten we kinderen aan bod komen in musicals en theaterstukjes.

Hij was en bleef een vernieuwer en zeker door eenieder graag gezien. Zijn ambitie was ook om onze school te leiden en hij is dus ook een viertal jaar directeur geweest. Hij stopte met tegenzin maar zijn gezin had hem nodig voor de verzorging van de grootouders.

Na zijn actieve carrière was stilzitten niet aan de orde en de reeds beginnende interesses groeiden uit tot passies voor het koken, het toneelspelen en zich voortdurend inzetten voor de anderen. Ook de school kon nog steeds op hem rekenen in de inrichtende macht, het begeleiden van directies en het opvolgen van de bouwproblemen allerhande. Gedurende de coronaperiode was hij twee jaar vrijwilliger in het vaccinatiecentrum in Oostende.

Persoonlijk heb ik alleen maar goede herinneringen aan Erwin. Je kon er altijd op rekenen ook al had je een andere opinie of zienswijze. Erwin, je was een groot mens in de ruimste zin van het woord. Ik was en ben nog altijd blij dat ik daar een deeltje van heb uitgemaakt. Bedankt dat je mijn vriend was en misschien tot aan de overkant.
(Willy Vandepoele, oud-collega en goede vriend)