OKRA Bredene creatief rond Pasen

OKRA Bredene creatief rond Pasen

13 maart 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Met Pasen in het verschiet hebben de dames van de crea een leuke paashaas geknutseld. Het resultaat mag er zijn. Maar wat heeft de haas te zoeken bij het christelijke feest van Pasen? Wie vandaag een wandeling door de supermarkt maakt, ziet van dit christelijke feest weinig terug. In plaats daarvan overheersen de hazen en paaseieren. Uit de Bijbel komen ze zeer zeker niet, maar waar komen ze dan wel vandaan?

Rond de oorsprong van de paashaas doen verschillende verhalen de ronde. Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen – een Germaanse stam – over Ostara, de godin van de lente en van de vruchtbaarheid. Zij zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid. In de naam Osara herkennen we ongetwijfeld het Duitse Ostern of het Engelse Easter.

Wat er ook van zij, het is vooral een fijn feest om samen te vieren met de mensen om je heen, én natuurlijk ook met genoeg chocolade eitjes en paashazen.
(tekst: Johan Vervaeke – foto’s: Frieda Van Eenoo)