Een inspirerende avond rond de passie van Jezus

Een inspirerende avond rond de passie van Jezus

3 april 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op vrijdagavond 22 maart, vlak voor Palmzondag dus, kwamen zo’n 60 gelovigen samen in de prachtige Sint-Antoniuskerk in Oostende voor een buitengewone ervaring, om meegenomen te worden in het passieverhaal en de laatste uren van Christus en ondergedompeld te worden in de getuigenissen van Petrus, Pilatus en Maria. Het was een avond van reflectie, inspiratie en gemeenschap, gebracht door Tim, Michaël en Jasper, de getalenteerde muzikanten van de christelijke band Xamen.

Terwijl de avond viel en de kerk stilaan verlicht werd door het zachte schijnsel van sfeervolle spots – en na een kleine stilte met achtergrondmuziek om in de sfeer te komen – vulde de ruimte van de kerk zich met de harmonieuze klanken van muziek die spraken van hart tot hart. Xamen leidde ons zo met zelfgemaakte melodieën en teksten doorheen het emotionele verhaal van de passie van Christus.

Wat deze avond extra bijzonder maakte, was de toevoeging van de stemmen van priesters uit het bisdom Brugge en Gent, en zelfs de stem van Ingeborg Sergeant die Maria vertolkte. Deze samenwerking bracht een extra dimensie van authenticiteit en diepte aan het aangrijpende optreden.

Een van de meest aangrijpende momenten van de avond was het nummer “I am the Rock”, dat handelde over de roeping van Petrus. De woorden sneden recht door de ziel getuigden velen achteraf en herinnerden ons eraan dat zelfs de sterksten onder ons momenten van twijfel en angst kunnen ervaren, maar dat onze roeping ons uiteindelijk naar een hoger doel leidt.

Na afloop van het ontroerende optreden kregen de aanwezigen de gelegenheid om na te praten en te genieten van een verfrissend drankje, waarbij de opbrengsten ten goede kwamen aan Broederlijk Delen. Dit moment van samenzijn versterkte de band tussen de aanwezigen en benadrukte het belang van solidariteit en naastenliefde, waarden die diep verankerd zijn in het christelijke geloof.

De avond met Xamen in de Sint-Antoniuskerk was meer dan alleen een muzikaal evenement, het was ook een getuigenis van de gemeenschapsvormende kracht van het geloof, een kleine spirituele reis die ons herinnerde aan de kracht van hoop en liefde. De liederen, de manier waarop het werd gebracht, zorgden voor een beklijvende herinnering die ons zal dragen in de komende Goede Week.
(priester Nikolaas)