Bedevaart naar Lourdes – OKRA Bredene-Vuurtoren van 11 tot 16 juni

Bedevaart naar Lourdes – OKRA Bredene-Vuurtoren van 11 tot 16 juni

5 september 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op 11 juni om 6.30 u. stipt werden de 15 OKRA-deelnemers van de federatie Bredene-Vuurtoren opgepikt aan de Don Boscoschool op ’t Sas. Via Oostende-Mariakerke en Ichtegem ging het richting station Tourcoing voor de TGV naar Lourdes. Een 510 deelnemers uit OKRA-Vlaanderen waren voor deze bedevaart ingeschreven. Na het inladen van de bagage door vrijwilligers werden de toegewezen genummerde plaatsen bezet. De TGV vertrok stipt op tijd om via Parijs en Bordeaux zo rond 17.15 u. Lourdes te bereiken . De service en de warme maaltijd alsook de drie consumpties tijdens de reis werden zeer gewaardeerd. Iedere treinwagon had zijn verantwoordelijke en deze werd bijgestaan door vrijwilligers om de treinreis zo vlot en aangenaam als mogelijk te laten verlopen. Een animatiebrochure werd rondgedeeld met kruiswoordraadsels , sudoku en ander tijdrovende bezigheid. Daar de meeste deelnemers elkaar kenden werd er ook deftig op los gekletst . Voor velen was het ook niet de eerste deelname via OKRA! Onze bisschop Lode Aerts vergezelde ons op deze rit. Tijdens de treinreis had hij een woordje voor de deelnemers en probeerde iedere wagon te bezoeken, wat uiteraard niet lukte! In Lourdes werden we opgepikt per autobus en naar Hotel Helgon gebracht, dit voor de deelnemers van Bredene, Oostende, Zandvoorde, Gistel en Nieuwpoort. De leiding was in handen van E.H. Luc Vandenabeele en Moniek Decru. Het hotel was een typisch bedevaarthotel met alle comfort, een goede service en verzorgde maaltijden (vol pension), gelegen op 15’ wandelafstand van het Heiligdom. Iedere deelnemer had een bedevaartboekje en het thema was ‘Dankbaar en Hoopvol’. In dit boekje stonden de misvieringen en de verschillende activiteiten. Centraal stonden de OKRA-vieringen: de openingsviering, de verzoeningsviering, de viering aan de grot en de zendingsviering. De vieringen, georganiseerd door het Heiligdom zelf, waaronder de sacramentsprocessie, de internationale eucharistieviering en de Mariale processie, werden bijgewoond in groep. Dagelijks werd het weerbericht bekeken en dit voorspelde weinig goeds. Regen, regen en regen. Hierdoor werd het bedevaartprogramma grondig in de war gestuurd. Ook het heiligdom werd niet gespaard van de nodige ellende.

Roger met de OKRA-vlag van het Trefpunt Bredene

Op dinsdag 12 juni was iedereen om 9 u aanwezig is de Bernadette Kerk voor de openingsviering “Jij en ik vinden kracht”. De intredeprocessie met de OKRA-vlaggen en het ankerkruis gevolgd door onze bisschop en de meegereisde parochiepriesters was hartverwarmend. De viering werd door de naar schatting 800 aanwezigen intens meegevierd. Na deze viering werd aan de uitgang van de Kerk kennis gemaakt met de bisschop en de meegereisde parochiepriesters alsook met kennissen en vrijwilligers uit de andere federaties. De sfeer was hartelijk en voldaan. Na deze viering zijn Patricia en ik naar de grot gewandeld om Maria te groeten want het weer voorspelde niet veel goeds. Gelukkig maar! Want het weer heeft de volgende dagen Lourdes en het Heiligdom beangstigende dagen bezorgd. Wij hadden ons in de namiddag om 14 u. ingeschreven voor het geloofsgesprek met de bisschop. In de gietende regen zijn we aangekomen in de zaal Johannes XXIII gelegen boven het infocentrum . We werden onthaald door de verantwoordelijken van OKRA en E.H. Luc Vandenabeele. De bisschop werd voorgesteld door de pastor en de manier waarop het gesprek ging plaatsvinden werd uiteengezet. De aanwezigen konden schriftelijk vragen overhandigen aan Luc en deze werden dan volgens thema geklasseerd en aan de bisschop overhandigd. De bisschop is een zeer goed redenaar en heeft een moderne visie over het geloof en hoe het hier in Vlaanderen beleefd wordt. Heikele vragen werden niet uit de weg gegaan euthanasie, vrouwelijke priesters, toekomst van de parochies en de vrijwilligers binnen de kerk. Zeer hartverwarmend en getuigend van een moderne visie en toekomst. 

Door de slechte weersomstandigheden en het buiten de oevers treden van de rivier diende het bedevaartprogramma aangepast. Toch werd dit schitterend opgevangen en konden eigenlijk alle geplande vieringen doorgaan maar dan op andere locaties op het heiligdom. Ik raad ieder aan om ooit deel te nemen aan een georganiseerde Lourdesreis. Het smeedt banden tussen de aanwezigen en je geloof. Het geeft je een gevoel van intense vreugde en vrede. Ook tijdens de terugreis met de TGV wordt nog verder gesproken over de beleving en dit schept dan ook vriendschapsbanden.

Bisschop Lode heeft er alvast twee grote fans bij!