Op bezoek bij kunstenaars – Kalligrafe Linda Deschrevel

Op bezoek bij kunstenaars – Kalligrafe Linda Deschrevel

16 februari 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Het is een koudere winteravond als ik aanbel in het huis waar Linda en Ronny hun thuis hebben. Ronny Vanpraet en Linda Deschrevel zijn velen onder ons welbekend, gezien zij al lang in de parochie van Sint-Rikier wonen. Vroeger al erg actief op de parochie waren zij een hele tijd actief op andere plaatsen in het bisdom als diakengezin. Sinds kort zijn zij weer actief hier bij ons, aangezien Ronny zijn pensioen als diaken heeft aangevraagd. Ronny vindt zijn draai in het verenigingsleven, de vormselcatechese en het ziekenbezoek en Linda was zo vriendelijk een kalligrafie te maken ter gelegenheid van het jubileum van diaken Rudy en priester Nikolaas. Tijd voor een gesprek in onze reeks van kunstenaars hier ter plaatse.

Linda, vertel eens aan onze lezers wat jij doet.
Linda: Kalligrafie is de kunst van het mooi schrijven. Ik ben dus steeds op zoek naar mooie en zinvolle teksten en zoek dan naar de binnenkant van een tekst, wat deze voor mij betekent, welke woorden warmte uitstralen, welke gevoelslading erin zit. Een tekst is meer voor mij dan een verzameling woorden, het is iets met een binnenkant. Als kunstenaar probeer ik die binnenkant naar boven te halen door woorden en letters te benadrukken, door ze in een compositie te plaatsen en te versieren. Ik doe dit zowel met bijbelteksten, met mooie teksten van dichters en soms ook teksten die ik krijg van anderen. Ik maak dan kadertjes met die teksten er in en ik maak ook heel wat kaarten voor bijzondere gelegenheden zoals rouw en verjaardag.

Hoe is jouw interesse voor kalligrafie begonnen ? Ben je hier al lang mee bezig?
Linda: Ik moet zeggen dat ik altijd al creatief geweest ben, reeds als kind tekende en schilderde ik graag. Ik hield ook van mooie teksten. Dat ben ik blijven doen, zo volgde ik ooit lessen olieverfschilderen. Maar stilaan verschoof mijn aandacht naar de letters, naar de kalligrafie. Ik begon met een cursus in Moritoen in Brugge. Dat is nu zo’n 20 jaar dat ik letters en woorden creatief verwerk op deze manier.

Dat is al een hele tijd. Kan je spreken van een evolutie in de manier hoe jij je werkjes maakt?
Linda: Jazeker. Het is helemaal anders nu dan als je het vergelijkt met het begin.
Ronny: Daar kan ik van meespreken. De eerste werkjes waren eenvoudig geschreven met inkt. Nu wordt elke letter apart getekend of geschilderd door Linda. Ook aquarelschilderen wordt in de tekeningen en kaartjes verwerkt. Dat vind ik persoonlijk het mooiste.

Wat vind je terug in het kalligraferen?
Linda: Het is voor mij echt een vorm van mediteren. Als ik mijn letters vorm en aan de werktafel zit, dan verdwijnt de wereld rondom mij. Dat is ook nodig, want kalligraferen vraagt veel aandacht. De minste verstrooidheid kan je werk om zeep helpen. Dan moet je helemaal herbeginnen. Het is een vorm van kunst die mij in eenheid brengt met het grotere geheel, die zin geeft aan mijn leven en waar ik in contact kom met mijn creatieve zelf.

Lees verder onder de afbeelding

Is dat mediteren ook religieus te benoemen?
Linda: Eigenlijk wel. Veel kaartjes die ik maak hebben met verbondenheid te maken. Mensen kiezen soms een tekst die speciaal past bij die of die persoon. Dan schept mijn werk verbondenheid met anderen. Ik schrijf en teken mijn werken dus ook in verbondenheid met de mensen die ze ontvangen.
Ronny: Ik ben vaak mee met Linda en het is mooi de mensen zo te zien zoeken naar een persoonlijke kaart. Je ziet ze een kaart vastnemen en dan tegen zichzelf zeggen, dat zou perfect passen bij die of die.
Linda: Vooral bij het schrijven van bijbelteksten ervaar ik een band met God. Het is dan ook het Woord van God dat ik aan kalligraferen ben. Een mooi project dat wij samen behartigen is het schrijven van de bijbeltekst van diakens die hen inspireerde bij de wijding ter gelegenheid van hun 10-jarige wijdingsjubileum. Dat is altijd een welgekomen cadeau. Het brengt hen terug naar de dag dat ze gewijd werden, naar de inspiratie van die dag.

Dat is inderdaad een mooi cadeau, waar diaken Rudy en ikzelf onlangs ook van mochten genieten. Heb je nog plannen en dromen?
Linda: Ik mocht al enkele keren hier en daar een kleine expositie houden, zoals bv. in het WZC Wackerbout, het huidige WZC Jacky Maes. Samen met Ronny waren we ook op de laatste kunstbeurs in het Staf Versluyscentrum te vinden. Maar een droom van mij is ook eens een echte expositie te houden om zo naar buiten te komen. 

Dat is een mooie en terechte droom. Hoe kunnen mensen nu kennismaken met jouw werk?
Linda: Mijn echtgenoot kan goed overweg met de moderne media en heeft een mooie website gemaakt: letterschrift.be. Je kan er mijn werk bekijken, maar je mag ook altijd contact leggen, dan maken we een afspraak.
(Nikolaas Vanneste)