Planningsmoment PE Galilea Bredene-Vuurtoren

Planningsmoment PE Galilea Bredene-Vuurtoren

3 juli 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op woensdag 17 juni kwam het team van de PE Galilea Bredene-Vuurtoren samen in De Caproen om het komende werkjaar grondig te plannen. Deze namiddag zou normaal plaatsvinden in de Abdij van Zevenkerken, waar een wandeling in het bos zeker op het programma zou gestaan hebben. Nu was het team te gast in de kapelzaal die voor de gelegenheid corona-proof was, met uitzicht op en genietend van de ‘groene long’ van ’t Sas.

Voor de vergadering begon trokken we ons even terug in de stille ruimte boven de kapelzaal voor een bezinningsmoment. Priester Nikolaas bracht voor ons de parabel van de Barmhartige Samaritaan volgens de Godly Play-methode. Hierbij wordt het verhaal sober en authentiek verbeeld met behulp van spelmateriaal. We ervaarden dat deze methode niet alleen bedoeld is voor kinderen maar dat ook volwassenen aangegrepen worden door deze manier van vertellen. Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan was ook niet zo maar gekozen. De nieuwe grondtoon (jaarthema) waarmee we volgend werkjaar aan de slag gaan staat namelijk in het teken van diaconie, zorg voor mensen. Wie is je naaste? Voor wie mag jij een naaste zijn? Meer hierover in een latere editie.

Priester Nikolaas vertelde de parabel van de Barmhartige Samaritaan (c) Xavier Vandewalle

Bij het begin van dit planningsmoment stonden we even stil bij de afgelopen periode. Niemand kon in september vermoeden dat het werkjaar zo’n dramatische wending zou krijgen en dat aan de vele geplande activiteiten vanaf halfweg maart abrupt een einde zou komen. Vanaf dit moment was het ook voor niemand duidelijk wanneer we de draad weer zouden kunnen opnemen. Aan de hand van de vier pastorale pijlers (liturgie, diaconie, verkondiging en catechese, communicatie) wisselden we met elkaar van gedachten over hoe we deze periode hadden beleefd in onze geloofsgemeenschap. Wat konden we hieruit leren en wat waren de aandachtspunten voor de toekomst?

Rond 16 uur was het tijd voor koffie en cake en voor het strekken van de benen. Na deze korte pauze werd de jaarkalender onder handen genomen voor het inplannen van de verschillende activiteiten in onze pastorale eenheid. Hopelijk kunnen we er van uitgaan dat alles weer z’n gewone gangetje gaat vanaf september. Allerhande vergaderingen, speciale liturgische vieringen, Welzijnszorg- en Broederlijk Delenactiviteiten, e.a. passeerden aldus de revue.

Het team boog zich o.a. over de jaarkalender van volgend werkjaar (c) Johan Vervaeke

Enkele blikvangers uit de agenda willen we jullie niet onthouden. Zo zijn er dit werkjaar opnieuw twee ontmoetingsavonden gepland: op donderdag 12 november en op dinsdag 20 april. Tijdens deze avonden plannen we een getuigenis met één van onze parochianen en gaan we in gesprek met elkaar. Een andere datum die nu al met stip in de agenda kan is de nieuwjaarsviering voor de ganse pastorale eenheid op zaterdag 9 januari 2021 in de Sint-Jozefskerk op ’t Sas. Na de viering is een receptie gepland in De Caproen met een optreden van Odiel Van Caeyzeke, een humoristisch a-capella zangkwintet uit West-Vlaanderen. Een feest voor iedereen dus!

Na de gebruikelijke variaronde schoven we, moegebabbeld en –vergaderd, om 18.30 uur (opnieuw) aan tafel voor een heerlijke kaasplank en een gezellig samenzijn. Na een verkwikkende verlofperiode deze zomer vliegen we er met z’n allen terug in vanaf september. Ondertussen ontvingen we ook de nodige informatie rond de eerste communie- en vormselvieringen in het najaar. Het is nu al duidelijk dat ook deze vieringen anders zullen zijn dan andere jaren.

De planningsnamiddag werd afgesloten met een lekkere kaasschotel (c) Xavier Vandewalle