Vrienden van Lourdes Bredene schenkt spaarpot aan goede doelen

Vrienden van Lourdes Bredene schenkt spaarpot aan goede doelen

12 oktober 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Na lang overleg, mede door corona en het niet meer vinden van ijveraarsters, ouderdom en andere gewoontes, hebben de Vrienden van Lourdes Bredene beslist om met dit initiatief te stoppen. Bijna 60 jaar geleden, in 1963, werden de Vrienden van Lourdes in Bredene opgericht door mijn grootmoeder Blanche Depover, Oscar Opdedrynck en E.H. De Bouvery, in eerste instantie in Bredene-Duinen en Bredene-Dorp. Bredene-Sas was toen nog aangesloten bij Oostende. In hun gloriejaren hadden ze meer dan duizend leden die een lotje kochten en konden zo jaarlijks tien personen op reis gaan naar Lourdes. Door de jaren heen is dit alles sterk verminderd en konden we maximum nog drie personen een reis aanbieden. Ondertussen sloot ook Bredene-Sas zich aan en werden we de Vrienden van Lourdes-Bredene.

Het coronavirus heeft vele ogen geopend. Ooit had ik gedacht de familietrend te kunnen voortzetten maar tijden veranderen. Samen met huidig voorzitster Jeannot Vanhille en mijn mama en vroegere voorzitster Germaine Vanloo hebben we dan ook besloten om niet meer verder te doen en in schoonheid te eindigen. Dit jaar zijn de bijna laatsten nog naar Lourdes geweest. De laatsten krijgen nog een jaar te kans. In al die jaren zijn er in totaal een 380 personen naar Lourdes geweest, een getal waar we best fier op mogen zijn.

Dankzij het goede ‘huishouden’ van de vroegere voorzitsters en enkele mensen die hun reis hebben weggeschonken hebben de Vrienden van Lourdes nog een kleine spaarrekening. Aangezien inwoners van Bredene hebben bijgedragen tot dit spaarpotje, hebben we dan ook gezamenlijk besloten dit geld over te maken aan twee goede doelen in Bredene, namelijk St.-Vincentius Dorp-Duinen en Welzijnsschakel De Caproen. Deze twee verenigingen bekommeren zich om het welzijn van de minder begoede mensen onder ons. Zij kunnen dit geld heel hard gebruiken voor hun werking en hun voedselbedeling. Zo komt het ook ten goede voor onze medeburgers. Genoemde verenigingen zijn dan ook heel tevreden en dankbaar door dit initiatief.

Het is niet omdat de Vrienden van Lourdes Bredene ophoudt te bestaan dat Lourdes niet meer bestaat. Voor vele mensen heeft dit bedevaartsoord een grote betekenis en we hopen dan ook dat velen nog naar Lourdes zullen gaan. In elk geval willen we de vele mensen achter de schermen bedanken die zich in al die jaren hebben ingezet voor de Vrienden van Lourdes: voor het noteren en bijhouden van de namen, voor het vele schrijfwerk, voor het door regen en wind naar te mensen toegaan, voor het volhouden als ze niet thuis waren, voor de moed om terug te keren, voor het vragen om een lotje te kopen, voor het maken van de uitnodigingen, voor het voorbereiden en de versiering van de jaarlijkse viering, voor de steun en de bemoedigende woorden, voor het in stand houden van het initiatief en dit bijna 60 jaar lang.

Van harte bedankt… allemaal!
(Linda Depuydt)

Linda Depuydt samen met medewerkers van WZS De Caproen en St.-Vincentius Dorp-Duinen