Onze jeugdbewegingen in lockdown-modus

Onze jeugdbewegingen in lockdown-modus

26 april 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Al enkele weken moeten duizenden kinderen het zonder hun wekelijkse (zondag)namiddag bij de jeugdbeweging stellen. Medio maart sloeg het corona-virus genadeloos toe en kregen ze te horen dat alle activiteiten opgeschort waren, in eerste instantie tot het einde van de paasvakantie. Ondertussen werden de maatregelen verlengd. Uitzicht op wanneer de activiteiten terug mogen opstarten is er momenteel niet.

Chiro Sas haalt creativiteit boven
Ook Chiro Sas werd getroffen door de maatregelen en ziet hun zondagse activiteiten op De Caproen in het water vallen. Er is in eerste instantie begrip voor de situatie, maar toch missen zowel de kinderen als de leiding de leuke momenten die ze samen beleven. Op de laatste leidingskring broedden ze dan ook op een alternatief om deze Chiroloze weken te overbruggen. “Na lang brainstormen besloten we om een grote challenge te maken via Facebook,” zo vertelt hoofdleidster Amy. “Elke zondag komen er 15 opdrachten op onze Chiro-pagina. Dit kan gaan van rollen in de tuin tot een kamp bouwen in je living, een rauw ei drinken of een scene naspelen uit je favoriete soap. De filmpjes worden dan gepost op de pagina zodat iedereen kan meegenieten van de, soms hilarische, beelden. Met deze opdrachten verdienen de kinderen punten. Een moeilijke opdracht levert uiteraard meer punten op dan een makkelijke opdracht. Elke week wordt het scorebord aangepast en kunnen de deelnemers hun ranking volgen. We krijgen heel veel reactie en zien dat onze leden hierin opgaan. Op die manier houden we toch nog contact met elkaar. Uiteraard voorzien we op het einde een leuke verrassing voor de winnaar.”

De lockdown-maatregelen hebben, naast de opschorting van de wekelijkse bijeenkomst, ook een weerslag op enkele andere activiteiten die normaal in deze periode georganiseerd worden. “Zo kon onze paaslounge niet doorgaan en zijn er straks geen ontbijtmanden voor Moederdag,” aldus Amy. “Deze activiteiten leveren ons elk jaar wat extra inkomsten op die we graag gebruiken om met de kinderen iets leuks te doen op kamp. We gaan er voorlopig toch van uit dat het kamp van1 tot 10 augustus gewoon doorgaat.”

Voorlopig blijven leiding en kinderen dus online verbonden met elkaar, toch hopen ze de gewone werking zo vlug mogelijk te kunnen hervatten. “Ik ben al aan het broeden op een tof en groot spel dat, jawel, ook rond het thema corona zal gaan, mét gasmaskers en witte overals. Wat het precies wordt, houden we nog even voor onszelf, maar het wordt leuk. We kijken er naar uit jullie terug te zien!”, besluit Amy.

Ook Thibo, hier tijdens één van de opdrachten in het bos, mist de Chiro © eigen foto

Chiro Nelle (Vuurtorenwijk) geeft tips om verveling tegen te gaan
Ook Chiro Nelle kan nu al een hele tijd niet samenkomen op zondag. Intussen is de Kip & Ribavond en de Wafelbak niet kunnen doorgaan en ook de uitstap op onze laatste zondag van mei is niet haalbaar. We hopen wel dat er nog enkele zondagen in mei en zeker het bivak van 10 tot 20 augustus te Opoeteren haalbaar zullen zijn…

In het Vuurtje, het maandblaadje van Chiro Nelle, geeft de leiding enkele tips om verveling tegen te gaan tijdens de quarantainetijd:
* Ga op instagram de.banier volgen voor allerlei leuke knutseltips en activiteiten voor thuis. Ga zeker een kijkje nemen voor urenlang knutselplezier.
* Doe mee aan De Chiro TikTok Challenge: volg De_Chiro op TikTok en doe mee aan de uitdagingen.
* Ook op pinterest kan je heel wat leuke knutselideeën vinden. Ga naar https://nl.pinterest.com/ en tik in de zoekbalk wat je graag wil knutselen of in welk thema je wil knutselen. Heb je geen inspiratie? Als je zoekt naar bijvoorbeeld “knutselen kinderen” kom je ook heel wat leuke ideeën tegen.
* Wordt op facebook lid van DE ONLINE JEUGDBEWEGING (tegen coronaverveling). Indien je zelf geen facebook hebt, vraag dan aan je mama of papa om zich lid te maken van deze groep. Aangezien de vraag naar opdrachten en spelletjes fel is gedaald in vergelijking met het begin van deze crisis, plaatsen ze voorlopig geen nieuwe meer. Maar je kan natuurlijk alle opdrachten van de voorbije weken nog uitproberen.
* Zoek op googlekleurplaat chiro”, druk er één af die je leuk vindt en kleur hem in. Je kan hem aan je raam hangen om te tonen dat je in de chiro zit!

Chiro Nelle kan voorlopig op zondag niet meer samenkomen