Op bedevaart naar Meetkerke

Op bedevaart naar Meetkerke

1 juni 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Sinds jaar en dag gaan mensen op bedevaartstochten. Wat deze mensen bezielt is dikwijls een raadsel, zeker voor een buitenstaander. Alleen of in groep op zoek naar wat of wie hen het diepste roert. Dit gebeurt in alle religies over de hele wereld. Zo ook in het christendom zijn er speciale plaatsen en wegen te vinden die mensen weten te beroeren. De weg of route ernaartoe is soms het belangrijkste van de tocht. Denk hierbij maar aan Santiago de Compostela in Spanje of ook heel bekend is de tocht naar Lourdes in Frankrijk. Soms maakt de mens deze tochten op belangrijke momenten of op scharnierpunten in zijn leven, of noem het de dag waarop ze het “licht” zagen. Soms is het ook uit dankbaarheid voor wat het leven hen gegeven heeft. Maar dikwijls is het ook omdat ze hun batterijen terug willen opladen en om afstand te kunnen nemen van hun hectisch leven. Zoals je zelf kan vaststellen moet iedereen voor zichzelf een reden hebben of een reden zoeken om een bedevaartstocht uit te voeren. Tot zover deze algemene inleiding over bedevaartstochten.

Het ging in feite over onze bedevaartstocht naar Meetkerke. De laatst georganiseerde bedevaartstocht dateerde uit de periode 2019 toen de coronapandemie ons nog teisterde. De grote bezieler en oprichter van deze bedevaartstocht Omaar Vanhoutte is helaas niet meer onder ons. De fakkel werd gelukkig overgenomen door pastoor Dirk samen met een medewerkster (Christien Legein) die zaken in handen hebben genomen opdat deze prachtige bedevaart opnieuw zou kunnen plaatsvinden.

Het vertrek stond geprogrammeerd aan de St. Antoniuskerk op de Vuurtorenwijk om 6 uur ’s morgens. Eerste handeling in de kerk was een momentje van eerbetoon aan de grote bezieler van deze bedevaart nl. Omaar. Daarna startten we met het bidden tot Maria. Om 6.15 u. waren we met 11 wandelaars op pad bij het krieken van de dag, op pad naar Meetkerke. Onderweg hielden we halt bij 3 veldkapellen waar we dan een gebed brachten voor moeder Maria. Bij de derde veldkapel kwamen er 12 geestesgenoten bij, zij waren om 8.30 u. vertrokken aan de St. Antoniuskerk met de fiets om ons te vervoegen.

Gezamenlijk trokken we dan richting de kerk van Meetkerke. Aankomst aan de kerk was 10.15 u. Ondertussen waren ook de chauffeurs (5 wagens) toegekomen aan de kerk van Meetkerke, deze mensen zorgden voor het vervoer naar huis van de wandelende deelnemers. Op die manier waren we met een 35 tal deelnemers in de kerk van Meetkerke. Eénmaal gezeten in de kerk werd zoals gebruikelijk op onze bedevaartstocht een kaars geofferd ter ere van onze lieve vrouw van Meetkerke. Een bedevaart speech die opgesteld was door Christine Legein (die zich verontschuldigd had voor haar afwezigheid op de bedevaart) werd vrijwillig voorgelezen in de kerk van Meetkerke door parochiaan Ronny. Vervolgens werden onder muzikale begeleiding van pastoor Dirk enkele liederen ter ere van Onze Lieve Vrouwe gezongen door de bedevaarders. Ook werden er nog enkele gebeden gebracht en tenslotte brachten wij ook nog een slotgebed. Tevens moet ik ook nog de chauffeur van de bezemwagen die de voetgangers begeleide vermelden. En dat was niemand minder dan de legendarische Jean Huys. Het spreekt voor zich dat de pastorale eenheid iedereen die deelnam aan deze bedevaartstocht uitvoerig wenst te bedanken. We waren dit jaar terug met een groot aantal deelnemers, ondanks het niet inrichten van deze bedevaartstocht de laatste 2 jaren wegens de welgekende covid pandemie. Hopelijk begint vanaf nu iedere parochiaan die deelnam aan de bedevaartstocht met een propere lei. Bedankt ook aan de wandelaars voor de soms boeiende gesprekken op onze bedevaartstocht.
(parochiaan Dennis)