‘(N)U zijt wellekome’ rond de Kerststal aan de Visserskapel

‘(N)U zijt wellekome’ rond de Kerststal aan de Visserskapel

14 december 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Tweede Kerstdag, maandag 26 december

Dan zingt de Confrérie van ’t Vynckx- en Woutermansambacht, gesteund door Speelgroep Ocarina en Davidsfonds Bredene, samen met de aanwezige ‘mensen van goede wil’ aloude kerstliederen: Nu zijt wellekome, Herders, hij is geboren, Suza Nina, Stille Nacht …

In december 2020 en 2021 moesten we ons kerstinitiatief wegens corona afgelasten. Dit jaar staan we er weer!

Een warme jas is op 26 december geen overbodige luxe want er wordt in de open lucht gezongen. Een paraplu hebben we in meer dan dertig jaar ‘Kerstsfeer rond de stal aan de Visserskapel’ nog niet dikwijls nodig gehad …

De eerste ‘editie’, op 26 december 1990, werd evenwel ‘gezegend met uiterst slecht weer, stortvlagen en stormwind’ (cf. verslag in Confrérietijdschrift De Heraut, nr. 26). De ‘meer dan dertig moedigen die het barre weer trotseerden om deel te nemen’ aan de zangstonde, zochten bij gebrek aan een herberg beschutting in de kapel.

In de loop van de voorbije jaren overheerste een zachte winter en steeg het aantal aanwezigen tot meer dan tweehonderd!

Laten we hopen dat we het ook op 26 december 2022 droog kunnen houden. Misschien wordt het wel een witte kerst? Volgens het KMI is die kans heel erg klein. Een witte kerst is vrij uitzonderlijk. Sinds 1900 telden we er slechts elf. De laatste witte kerst dateert alweer van 2010.

Weer of geen weer, op maandag 26 december, verzamelen we – toegang vrij – om 16 uur rond de kerststal aan de Visserskapel (Klemskerkestraat 1). Na de zangstonde nemen we met een beker Glühwein of warme chocolademelk afscheid van 2022 en toosten we op een voorspoedig 2023. (N)u zijt (allen) wellekome!