Filmvertoning ‘De Passie’ op 15 maart

Filmvertoning ‘De Passie’ op 15 maart

10 maart 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Een tijdloos verhaal… dat iedereen inspireert

In Vlaanderen begon het Passie-verhaal in 2014 in Merchtem. Het streefdoel was om elke twee jaar een editie te organiseren in een andere Vlaamse stad. Ieper en Lier volgden. In 2020 had de vierde live editie moeten plaatsvinden op de grootste markt van het land, namelijk in Sint-Niklaas. De pandemie gooide echter roet in het eten. Een paar coronagolven verder besloot de organisatie de oorspronkelijke formule om te zetten naar een film, die eenmalig uitgezonden werd in de Goede Week in 2023.

Het eeuwenoude verhaal in een modern decor

Centraal in de film ‘De Passie’ staat het lijdensverhaal van Marcus. Dit verhaal van Jezus’ laatste dagen is voor velen onder ons bekend. Door dit eeuwenoude verhaal in een moderne setting te plaatsen wordt het ook toegankelijker voor de jongeren van vandaag. Zo speelt de film zich af in de huidige tijd, in een stad en draagt de cast kledij die mensen vandaag zouden dragen. Ze toont mensen die ook vandaag op zoek zijn naar zin en betekenis van het leven. De taal die wordt gesproken, is tevens toegankelijk waardoor het verhaal makkelijk is om te volgen. Een meerwaarde aan de film zijn de vele bekende (Nederlandstalige) liedjes die gezongen worden door de cast. Die nummers zorgen voor de moderne toets, waardoor je als kijker mee blijft met het verhaal en de gevoelens beter begrijpt van de verschillende personages.

Een pluspunt aan de film zijn ook de bekende gezichten die de rollen vertolken van de verschillende figuren die Jezus’ laatste dagen mee beleven. Naast de acteurs zijn er tientallen jongeren die tijdens de songs mee zingen en dansen.

”Ik hoop dat de film iets weet over te brengen van de kern van Jezus’ zijn en van het goddelijke waaruit hij spreekt. Al is dat onbewust of indirect, dat zou fantastisch zijn. Het woord ‘God’ komt overigens niet voor in de film. Dat vind ik juist goed. Het woord heeft zoveel connotaties en er hangt voor heel wat mensen zoveel gewicht aan vast. Dat is absoluut niet wat God is. God zit dieper dan alle woorden.” (Braam Verreth, in de rol van Jezus)

Beleef mee het passieverhaal

Heeft het Passieverhaal mensen anno 2024 nog iets te vertellen? Is het een boodschap uit een ver verleden of is dit verhaal ook vandaag nog van betekenis? Door de laatste dagen van Jezus te verfilmen en daarbij uit te leggen wat er gebeurt, onder begeleiding van Nederlandstalige muziek, wordt er opnieuw leven ingeblazen in het verhaal van Jezus.
Maar kom, zie en oordeel zelf!

VRIJDAG 15 MAART om 19.00 u.
ST.-Jozefskerk, Spaarzaamheidstraat, Bredene-Sas
GRATIS INKOM

Regie: Stefan Van Guyse
Acteurs:
Braam Verreth, Jezus
Viv Van Dingenen, Maria
Marjan De Gendt, Maria Magdalena
Jasper Heyman, Johannes
Hannes Vandersteene, Kajafas
Yemi Oduwale, Petrus
Jan Schepens, Judas
Peter Thyssen, Pilatus