Dierenzegening aan de Visserskapel op 1 oktober

Dierenzegening aan de Visserskapel op 1 oktober

20 september 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zondag 1 oktober om 15 uur vindt in de Visserskapel in Bredene-Duinen een dierenzegening plaats. Over dieren gesproken… “Dieren lijken op hun baasje” en misschien mogen we wel zeggen dat veel baasjes op hun diertjes lijken. Soms zegt men dat dieren een invloed hebben op mensen. In elke geval mogen we stellen dat er in onze Pastorale Eenheid heel veel dierenvrienden wonen. Alleen al onze buren die dagelijks met hun hondje een wandeling maken in één van onze parochies of wijken. Wie in elk geval een speciale band had met de dieren van Umbrië was Sint-Franciscus van Assisi.

Zorg voor de Schepping, dat onze paus zo intens koestert, heeft ook voor vele mensen de betekenis van “Werelddierendag” gekregen. Aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw begon men voor het eerst dierenwelzijn in vraag te stellen. Het dier werd niet meer louter aanzien als een machine, als een ‘eigendom’. Overal ter wereld ontstonden verenigingen ter bescherming van het dier. De rol van dieren in het verloop van de Eerste Wereldoorlog (voornamelijk honden, die werden ingezet in de loopgraven) speelde een grote rol in deze evolutie.

In 1925 ontstond het “Blauwe Kruis van België”, de eerste Belgische dierenbeschermingsorganisatie. In 1929 werd in Wenen, op het Internationaal congres voor Dierenbescherming, 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. Die datum werd gekozen omdat het de feestdag is van de heilige Franciscus van Assisi. Volgens de legende kon hij met dieren spreken en preken. Er was in elke geval een innige band.

ZEGENING

Het is een ontmoeting met mensen die net als zij houden van dieren. Vaak is zo’n dier dan ook (nog) voor veel mensen het enige wat ze hebben, een soort familielid. Het is een enig gezelschap die hen uit de eenzaamheid tilt. Vaak is het een dier dat verloren was. Vaak ook spreken ze over de omstandigheden waarin ze dit dier gekregen of gevonden hebben. Het dier werd uit het onthaal gehaald. Ook heel vaak vertelt men over de leeftijd van het dier en of daar nog een zegen kan worden over uitgesproken, want het dier is voor hen ècht een zegen.

Nu er met een ‘Franciscus Huis’ franciscaanse aanwezigheid is in onze Pastorale Eenheid en in de Vuurtorenwijk, willen we graag een oude draad van dierenzegening weer opnemen. We nodigen u dan ook graag uit op zondag 1 oktober om 15 u. in de Visserskapel in Bredene-Duinen voor een dierenzegening, de zondag het dichtst bij Werelddierendag en Sint-Franciscus 4 oktober. Uiteraard vergeten we ook de baasjes van onze vrienden de dieren niet te zegenen. We hebben de intentie dit elk jaar te herhalen.

U bent van harte welkom met uw honden, poezen, fretten, konijn, hamster, kanarie, paard of misschien wel een ezel…
Info: br. Miguel Stas,ofs (0487 27 01 63)