Beklijvende film ‘Silence’ t.v.v. Broederlijk Delen

Beklijvende film ‘Silence’ t.v.v. Broederlijk Delen

15 maart 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Vrijdagavond 24 februari vond voor de tweede maal een filmavond plaats voor Broederlijk Delen. Ruim 30 mensen hadden speciaal de avond vrij gemaakt om in de Sint-Antoniuskerk de film ‘Silence’ te komen bekijken. Na een inleiding door parochieassistent Johan gingen we van start. In de film trekken twee jezuïeten naar Japan om hun verloren leermeester terug te vinden. Hij zou zijn geloof verloren hebben. Maar was dat wel zo? Op het einde van de film verspreekt hij zichzelf waardoor hij ondanks het publiekelijk afzweren van het geloof toch nog verborgen gelovig blijkt te zijn. En ook Rodriguez, één van de twee jezuïeten, die door de aanhoudende martelingen en folteringen dezelfde weg koos, houdt na zijn dood een zelfgemaakt kruisje in zijn handen dat zijn Japanse echtgenote bij een rituele groet als afscheid in zijn handen heeft gestopt. Het geloof leeft dus nog altijd verder, in de stilte…

Mij trof in de film het eenvoudige geloof van de boeren in de dorpen die zo blij waren om de sacramenten te ontvangen. Ook de worsteling van de beide jezuïeten werd goed verhaald en in beeld gebracht. En jammer genoeg ook de martelingen, die naar de keel grepen. De film werd even onderbroken voor een pauze met een drankje vanuit de Wereldwinkel. Na het laatste deel gingen we stil naar huis, onder de indruk van deze beklijvende film. We mogen met dit initiatief 221,55 euro schenken aan Broederlijk Delen. Dankjewel!
(priester Nikolaas)