Infoavond eerste communie Sint-Jozef

Infoavond eerste communie Sint-Jozef

22 november 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op woensdag 14 november waren de ouders met een eerste communicant uitgenodigd op een infomoment in de St.-Jozefskerk. Na een welkomstwoord gaf parochieassistent Johan wat duiding rond de eerste communie. Als we vroeger op reis gingen – zonder GPS – kwamen we vaak aan een kruispunt waar we moesten kiezen welke weg we zouden volgen. Als christen gaan we, vanaf onze geboorte, ook op tocht. Op bepaalde momenten in ons leven komen we, als gelovige, aan een belangrijk kruispunt en moeten we keuzes maken. Deze keuzemomenten – we noemen ze sacramenten – zetten ons op weg naar God. Zo zijn de meeste kinderen al gedoopt en staan nu voor een tweede kruispunt in hun leven, de (eerste) eucharistie, het moment waarop zij Jezus ontmoeten in brood (en wijn). Ouders die deze keuze maken voor hun kinderen, blijven niet langs de kant van de weg staan, maar gaan mee op tocht. Ze zijn bereid hun kinderen hierin te ondersteunen, een stukje engagement op zich te nemen. Hierin staan ze niet  alleen: ook de school en de parochie gaan met hen mee. Maar ouders moeten ook bereid zijn om thuis wat aandacht te besteden aan Jezus, in eenvoudige rituelen of symbolen. Vervolgens werd een tip van de sluier opgelicht rond het thema ‘Groeien met Jezus’, waarbij het ontluikende plantje symbool staat voor het groeiende geloof van de kinderen. Door wat extra licht en de nodige voeding (prikkels) kan dit geloof in Jezus groeien. Marleen overliep daarna nog de kalender en bij een glaasje konden ouders hun definitieve keuze bekendmaken tijdens de inschrijving. 38 kinderen schreven zich die avond in en zullen straks uitgroeien tot een mooie boom.
(Johan Vervaeke)