Samenwerken werkt tijdens Noord-Zuidquiz op de Vuurtorenwijk

Samenwerken werkt tijdens Noord-Zuidquiz op de Vuurtorenwijk

20 maart 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

12 ploegjes schreven zich in voor de quiz op vrijdag 8 maart, 4 meer dan vorig jaar. De avond ging van start met de campagnefilm over Congolese boeren die toegang verkrijgen tot landbouwgrond door samen te werken. In elke ronde kwam een vraag uit deze campagneclip. Andere thema’s gedurende de verschillende rondes waren: samenwerken werkt, de grond van de zaak, de wereld op je bord, vrouwen op de barricaden. Zelfs stripreeks Kiekeboe en Ensor kregen een plaatsje in de quiz. Een originele ronde was wellicht de luciferronde waarbij 1 lucifer moest verlegd worden om de vergelijking te doen kloppen. De vragen waren best uitdagend, hoorden we achteraf. Maar dat mocht de sfeer niet drukken. Velen beleefden een gezellig avondje uit.

Na acht rondes kwamen ‘De Moaten’ er als beste ploegje uit. Een mandje met producten uit de Wereldwinkel viel hen te beurt. De ‘Fairtraders’ en ‘De verlichte geesten’ volgden op korte afstand. Zij kregen respectievelijk een aankoopbon van Oostende en een bon van De Grote Post als prijs. Het antwoord op de wetenschappelijke schiftingsvraag werd het dichtst benaderd door ‘De verlichte geesten’ die met een pakje BIO Women’s Hope koffie naar huis gingen. Omdat grond en landbouw centraal staan in de campagne kreeg iedereen op het einde een potje viooltjes mee om te planten.

Het winnende groepje ‘De Moaten met vlnr. Sabrina Louagie, Katrien Lepeire, Michael Baeyens en Dirk Gunst

Tijdens deze editie mochten we ook iemand verrassen met een bon van 250 euro te besteden in een van de vestigingen van Vayamundo. Gedurende de quiz ging een potje met kraaltjes door de zaal waarbij men moest raden hoeveel kraaltjes er in zaten. Een inzet van 2 euro per gokje bracht extra centjes voor Broederlijk Delen in het laatje. Het was Rita Kinet die er het dichtst bij zat en de bon in ontvangst mocht nemen.

Onze dank gaat uit naar de deelnemende groepjes en de inzet van de vrijwilligers achter de bar (Jean, Daniel, Edwin en Leo) en in de zaal (Mare van Chiro Nelle). Dank ook aan Schrijnwerkerij De Voorhaven en Wereldwinkel Vuurtoren voor hun milde gift! En veel dank ook aan ’n vijftal vrijwilligers die de zaterdag nog een kuurtje de zaal grondig kwamen opkuisen! Dankzij jullie engagement maken we samen het verschil! De Noord-Zuidquiz bracht 443 euro op ten voordele van Broederlijk Delen.
(tekst: Johan Vervaeke – foto’s: Dirk Spanhove)