OKRA-Vuurtoren bezoekt Vogelopvangcentrum

OKRA-Vuurtoren bezoekt Vogelopvangcentrum

4 maart 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Maandag 17 februari – Bij gebrek aan auto’s met chauffeur moesten 5 ingeschrevenen afhaken en met 19 leden waren we bijeen om een rijke ervaring op te doen in het V.O.C. Onze gids was een bezielde Werner die ons begeleidde… vooral met het woord. Het V.O.C. voor vogels en wilde dieren werd daar 10 jaar geleden geopend door prins Laurent. De beneden-exporuimte (met winkel) is alle dagen gratis te bezoeken. Het V.O.C. wordt bezield door 6 vaste betaalde werkers, zoals een dierendokter en 45 vrijwilligers. In de bovenzaal vernamen we nog meer over de werking van de organisatie, zo ook over de uil als een supervogel die geruisloos vliegen kan en dat de gemiddelde temperatuur bij alle vogels 41° is (bij ons 37°). Enkele korte filmpjes leerden ons hoe de ‘gevangen’ vogels hun eten krijgen en wat ze krijgen en hoe verzorgde vogels weer vrij gelaten worden. We bezochten dan ook alle andere benedenlokalen, zoals de waskamer, de voedingskamer en de operatiekamer waar binnengebrachte vogels en dieren worden onderzocht en desnoods geopereerd en verder verzorgd tot die weer zelfstandig kunnen leven. Lukt de genezing niet, dan wordt het dier geëuthanaseerd. Vorig jaar heeft men daar zowat 800 meeuwen, 160 egels en 1 vos ten goede verzorgd. Enkele grote genezende vogels bezochten we in de buitenkooien en de kleinere vogels in de binnenkooien in stilte om alle stress te vermijden. We misten wel de vrijlating van een verzorgde vogel… Het was nu rustig daar in verhouding met de zomer. We zouden eens kunnen weerom komen zien in de zomer. Wij mochten na dat vogelbezoek nog wat napraten bij een drank en snoepen van ’n pannenkoek in “Vayamundo”, Zeedijk Mariakerke… Het was weer een mooie activiteit van ons OKRA-trefpunt Vuurtorenwijk.  
(Willy)