Voorbereiding op de eerste communie St.-Jozef Bredene-Sas

Voorbereiding op de eerste communie St.-Jozef Bredene-Sas

Vooraleer een eerste communieviering tot stand komt, is er al heel wat werk verricht. Zo kwamen we met de ouders tweemaal bijeen om de viering voor te bereiden.
Op de eerste avond bekeken we samen wat dit nu betekent ‘eucharistie vieren’. Van waar komt dit gebruik en waarom doen wij dit tot op de dag van vandaag? In de eucharistie worden wij ‘gevoed’ door Zijn woord en gesterkt door het brood en de wijn, tekens van Zijn blijvende aanwezigheid onder ons. Vanuit de eucharistie worden wij gezonden om dat Woord te beleven in de kleine dingen van elke dag. We stonden stil bij de onderdelen van een eucharistieviering en merkten dat dit wonderwel overeenkomt met de opbouw van een familiefeest bij ons thuis. Een viering… net als bezoek ontvangen… Na enkele praktische afspraken zetten we de ouders aan het werk in verschillende werkgroepen: welkom, schuld- en voorbeden, offerandestoet, dankwoordje. Met het nodige huiswerk op zak trokken ze dan huiswaarts.
Op de tweede avond werden alle concepten bekeken en pasten we dit in in de viering. De nodige taakjes werden verdeeld onder kinderen en ouders. Nu konden we ons focussen op de versiering in het thema van de viering. Met deze ideeën trokken we naar de creanamiddag met de kinderen in de kerk.
Op de creanamiddag leefden de kinderen zich uit in verschillende workshops. Er werd geknutseld, geknipt, geplakt, geschilderd dat het een lieve lust was. Muzieknoten en -instrumentjes kregen vorm, het grote altaardoek werd bestempeld. Tussendoor werden de liedjes, onder leiding van Dirk Decoene, nog eens flink ingeoefend. Een foto voor de kaft van het boekje werd genomen.
Tijdens een apart momentje kwamen de kinderen nog eens samen met pastoor Dirk om kennis te maken. En zo waren wij klaar voor ‘het feest met Jezus’…