Eerste communie: infoavonden St.-Jozef en St.-Rikier

Eerste communie: infoavonden St.-Jozef en St.-Rikier

19 november 2017 0 Door decaproen@hotmail.com

Op 6 en 9 november vonden heel wat ouders de weg naar de infoavond voor de eerste communie in respectievelijk de Cappelrie en de St.-Jozefskerk. Bij het binnenkomen kregen de papa’s en mama’s enkele letters met een cijfer op. Volgens het Scrabble-systeem moesten ze de woorden ineen puzzelen en zo verkregen ze in het midden het woord ‘eerste communie’. Dit woordenraster was een perfecte weergave van waar eerste communie voor staat en meteen ook de inhoud van het ganse werkjaar.

Eerst stonden we nog even stil bij de betekenis van de woorden uit het raster. Johan verwees naar het doopsel en de (doop)belofte die ouders uitgesproken hadden. Ouders kunnen in alle vrijheid kiezen om hun kinderen te laten dopen, maar als ze hen laten opnemen in de geloofsgemeenschap houdt dit wel een engagement in. Dit kunnen ze tonen door samen met hun kinderen op weg te gaan, bv. tijdens dit werkjaar. Vervolgens werd het belang aangetoond van de samenwerking tussen school, parochie en gezin. Samen zorgen we ervoor dat kinderen kunnen groeien in hun geloof. We nemen hen mee in ons geloofsverhaal. Maar dit vraagt openheid van kinderen én ouders om Jezus toe te laten. Deze openheid maakt het voor kinderen mogelijk om Jezus echt te ontmoeten in dat eerste stukje brood. Tot slot werd een kleine tip van de sluier opgelicht rond het thema van de eerste communieviering.

In een tweede deel overliepen we kalender. Omdat de kerk van St.-Rikier een tijdje niet beschikbaar zal zijn, worden een aantal vieringen met beide groepen samen gepland in de St.-Jozefskerk. Een verder samenwerking dringt zich op… op weg naar pastorale eenheid!

Op het einde van de avond schreven ouders hun kinderen definitief in bij een glaasje en werd nog wat nagepraat. Op 19 mei doen 40 kinderen hun eerste communie in de kerk van St.-Jozef. Op 20 mei zijn er 19 eerste communicanten in St.-Rikier. ‘Kom er bij’ zegt Jezus ook tot hen.
(Marleen en Johan)