Vormelingen Sas & Dorp plukken de vruchten van laatste voorbereidingsmoment

Vormelingen Sas & Dorp plukken de vruchten van laatste voorbereidingsmoment

8 september 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Zaterdag 11 en zondag 12 september ontvangen de kandidaat-vormelingen van Bredene-Sas en Bredene-Dorp het vormsel in hun respectievelijke kerken. In Sint-Jozef treedt pastoor Dirk op als vormheer voor 25 jongeren, terwijl priester Geert in St.-Rikier aan 10 jongeren het vormsel zal toedienen.

De vormselvoorbereiding liep ook dit jaar niet van een leien dakje. Toch konden we de jongeren een drietal keer coronaproof een mooie activiteit aanbieden. Zo kwamen we met hen nog een laatste maal samen op zaterdag 28 augustus in De Caproen. Ook nu werden ze ingedeeld in groepen om zo een drietal sessies te doorlopen. In een eerste beurt werden de kelen gesmeerd en herhaalden ze alle liedjes die ze straks in de viering zullen zingen. In de creabeurt maakten ze samen één groot kunstwerk ‘We are all connected’. Bij het begin van deze sessie werd van elke vormeling een foto gemaakt. Ze knipten een trofee en een kerk uit en schreven op de vraag ‘Waarom doe jij je vormsel?’, een boodschap op de kerk. Hun foto werd daarna op de trofee geplakt en versierd. Zo bekwamen ze een toffe poster die straks in de kerken zal uithangen.

Met een ganzenbordspel gingen de jongeren in een derde beurt op zoek naar de negen vruchten van de Geest. In een inleidend filmpje maakten ze kennis met Paulus die de christenen van Galatië in zijn brief aanspoorde om zich de laten leiden door die ‘vruchten’. Via allerlei leuke opdrachten en vraagjes en aan de hand van tips en letters gingen ze vervolgens samen op zoek naar wat deze ‘vruchten’ concreet inhouden en stonden ze nog eens stil bij de betekenis van het vormsel. Zo worden de jongeren op speelse wijze aangespoord om ontvankelijk te zijn voor Gods Geest en om liefdevolle, vreugdevolle, geduldige, vredevolle, vriendelijke, goede, trouwe, zachte en ingetogen jonge christenen te zijn! In de viering zelf brengen we deze brief nog eens aan tijdens de eerste lezing.

Samen gingen we op zoek naar de negen vruchten van de Geest © Nikolaas Vanneste

De voormiddag was vlug voorbij. Een groepsfoto mocht alvast niet ontbreken. Nu nog vlug het vormselkleed passen en ze zijn er klaar voor, deze 35 vormelingen.

Graag willen we Kenzie, Kevin en Stefanie bedanken voor hun inzet voor de vormselvoorbereiding in ’t Sas en ondertussen ook in ’t Dorp. Als tochtgenoten gingen zij gedurende vele jaren met jongeren op weg naar het vormsel. Op eigentijdse, speelse wijze, maar toch met de nodige diepgang, wisten zij al die tijd veel jongeren te motiveren en op weg te zetten om als jonge (gevormde) christenen door het leven te gaan. Nieuwe uitdagingen doorkruisen nu hun leven en vragen de nodige tijd. Ook onze pastorale eenheid wacht nu de uitdaging om de vormselvoorbereiding in ’t Sas en ’t Dorp verder in goede banen te leiden.

(priester Nikolaas en Johan)

Deze enthousiaste jongeren worden gevormd in het weekend van 11 en 12 september © Kevin Flander

Vieren hun vormsel op zaterdag 11 september in St.-Jozef: Callebout Reesa, Carlin Noah, De Bock Vanity, Debiève Lukas, Demyttenaere Liese, Depoorter Amy, Donato Erniësto, Fomichev Nikita, Goemyne Lucas, Lacroix Nissa, Leduc Mathieu, Makelberge Ocean, Mazijn Aiko, Ost Davino, Palasz Igor, Salhi Svea, Schelfaut Yanaika, Steelandt Bram, Steelandt Mathieu, Steenssens Thorben, tiberghien Mayke, Van Brackevelt Keara, Van Damme Amber, Verbelen Arne, Verduyn Hope

Vieren hun vormsel op zondag 12 september in St.-Rikier: Antierens Yfke, Cappon Elena, Carlier Ilias, Ernst Mattéo, Jungbluth Elise, Mazijn Ewoud, Lambersy Tristan, Provoost Andreas, Ramboer Alexander, Vannieuwkerke Fien