DUYNEWAKE 2024 – Een kostbare parel

DUYNEWAKE 2024 – Een kostbare parel

12 juni 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Een nieuwe editie van de Duynewake in Bredene kondigt zich aan. Dit tweejaarlijks kleinschalig evenement gaat dit jaar door op zaterdag 6 juli. Een werkgroep van enkele enthousiastelingen is al enkele maanden bezig met de voorbereiding en het belooft opnieuw een mooie editie te worden. Hopelijk zit het weer ook wat mee… 

Viering en zeezegening

Nieuw dit jaar is dat alles doorgaat in het groene decor van de Visserskapel en niet langer in de Klemskerkestraat. Traditiegetrouw starten we om 18 u. met een viering waarin we de vissers, matrozen en zeelieden uit Bredene, die het leven lieten op zee bij hun harde werk, herdenken. Na uitgebreid speurwerk vond priester Nikolaas 43 namen terug in de archieven. Hun foto of overlijdensbericht neemt een belangrijke plaats in tijdens dit evenement. Zo worden de kaders ook meegedragen in de processie na de viering. Hiervoor verlaten we even het domein en begeven ons in stoet doorheen de tunnel naar het strand. Maria houdt ons gezelschap en ook de monstrans wordt dit jaar plechtig meegedragen.

Aan de vloedlijn wordt een sfeervolle wake gehouden. Doris Klausing vertelt er een waargebeurd verhaal over het harde leven op zee afgewisseld met een lied. Met bloemen brengen we hulde aan wie op zee gebleven is en vragen we de zegen over de zee, over allen die werken op en leven van de zee.

Ontmoeting

Eens terug in de Visserskapel is het er gezellig vertoeven in een sfeervol decor. We maken ontmoeting mogelijk en stillen onze honger met het vele lekkers uit de zee. Ook Blonde Betsy komt ons met een bezoekje vereren. Ondertussen genieten we van het optreden van Meermens, het muzikale alter ego van Bram Verstappen. Met zijn Nederlandstalige liedjes probeert hij te amuseren, te troosten, gelukkig te maken, gedachten te verzetten, maar vooral een antwoord te bieden op de vragen van elke dag. Muziek die ontspant, beweegt en je meeneemt op een bestemmingsloze reis richting morgen.
Dit evenement is gratis toegankelijk.

Een kostbare parel

Als thema voor deze editie kozen we voor ‘een kostbare parel’ dat we ontleenden aan een parabel.

[Jezus zei:] ‘Het is met het koninkrijk van de hemel als met een schat die verborgen lag in een akker. Iemand vond hem en verborg hem opnieuw, en in zijn vreugde besloot hij alles te verkopen wat hij had en die akker te kopen. Ook is het met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, besloot hij alles te verkopen wat hij had en die te kopen.’ (Matteüs 13, 44-46)

In deze parabel vergelijkt Jezus het Rijk van God met een schat of een parel. Dat ‘koninkrijk van de hemel’ hoeven we niet te ver te zoeken. Het gaat over de aarde waar wij leven die tot hemel kan worden, het leven zoals God dat voor ogen staat. Het ligt verborgen bij je thuis, in je relaties, in je vriendschappen, in je omgeving. Dit is wat je echte vreugde geeft… een goede investering, van blijvende waarde. Kijk om je heen waar je de schat kunt opgraven en ontvangen, waar je die kostbare parel kunt vinden… kijk wat je echte vreugde geeft. Mensen in onze omgeving kunnen zo een parel zijn. God ziet parels in mensen die in het verborgene en in de stilte werken, luisteren, bidden, helpen. Daarom kan de wereld zijn glans behouden, dankzij het vele goede dat leeft in mensen. De parabel wordt zo een uitnodiging om te zoeken naar de verborgen schat in jouw wereld, in de diepte van je omgang met de ander, maar ook in je relatie met God. Hij wil er zijn voor jou als je moe bent van het graven of de schat niet kunt vinden.

De gelijkenissen in de parabel geven ons iets herkenbaars aan van onze zoektocht naar wat ons leven richting en houvast kan geven. Wij zijn allemaal op zoek naar iets van waarde in ons leven, iets waarmee we ons kunnen verbinden, iets wat ons leven zin en betekenis geeft. Wie op zoek gaan, drukken een verlangen uit. We zoeken iets wat ons leven ‘glans’ kan geven. Soms moeten we een risico nemen (en het oude verkopen om iets nieuws te verwerven). Maar het gaat uiteindelijk om wat je ontdekt, om wat je vindt, om wat op je weg komt. Er zijn kleine pareltjes die best mooi kunnen zijn.

Het gaat minstens zozeer om het zoeken naar wat kostbaar is, om het verlangen naar wat waardevol is. Een specifieke (levens)houding, een manier van in het leven staan die laat zien waar je op gericht bent, waar je focus ligt, wat voor jou van werkelijk belang is. Het gaat over het leven dat het waard is geleefd te worden. Wie zoekt naar de waarde van het leven, kan een schat op het spoor komen, die meer waard is dan alle goud en zilver. En wie alles inzet om te ontdekken wat het leven kostbaar maakt, die mens wordt zelf een parel, een parel in Gods hand.

De parel en de schat zijn niet ver weg, maar in je hart te vinden. Het vraagt moed om ze te vinden, maar wie de waarde ervan beseft, zal met blijdschap (vreugde) op zoek gaan. Misschien is het nu het goede moment om dieper te graven naar de verborgen schatten in onze omgeving, in het hart van de mensen die het dichtst bij ons leven. Wie weet wat het in je teweeg brengt, deze schat te omhelzen, te aanvaarden, en ze in je op te nemen als het kostbaarste geschenk dat je elke dag op een nieuwe manier ten deel valt. Succes bij het opgraven van de schat in je leven!
(Johan Vervaeke)

meer info via: http://duynewake.be/