Studiereis catechisten St.-Antonius naar Barcelona

Studiereis catechisten St.-Antonius naar Barcelona

29 juli 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

In het spoor van de beschermheilige Sant Jordi (Sint Joris) en de co-patrones van de stad, de heilige Eulàlia, maakten de vormselcatechisten van de Vuurtorenwijk van 3 t/m 6 juni ll. een studiereis naar het zonovergoten Barcelona.

Een wandeling in het doolhof van straten in de Gotische wijk startte bij de Kathedraal (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia), leidde langs de middeleeuwse Plaças del Rei, del Pi en Sant Felip Neri, tot aan de Basilica de la Mercè (Onze-Lieve Moeder van Barmhartigheid) en eindigde dichtbij de zee in de basiliek Santa Maria del Mar.

Wie Barcelona zegt, denkt uiteraard onmiddellijk aan architect Antoni Gaudi, de bekendste exponent van het Modernisme català, de Catalaanse variant van de kunststroming Art Nouveau/Jugendstil die een zware stempel gedrukt heeft op de stad. Een grondige verkenning van het Casa Milà, ook wel La Pedrera genoemd, en het Parc Güell mochten dus zeker niet ontbreken.

Het hoogtepunt was evenwel het bezoek aan de oogverblindend mooie Sagrada Familia-kerk, hét levenswerk van Gaudi. Het interieur is helemaal af, maar aan de buitenkant wachten nog meerdere torens op hun voltooiing. Het einde van de werkzaamheden, voorzien voor 1926 – de 100ste verjaardag van Gaudi’s dood – wordt nu al geschat op 2040.

Een fietstocht van drie uur bracht het gezelschap doorheen vier van de vijf belangrijkste wijken : El Raval (oude gerenoveerde wijk met de oudste kerk van Barcelona, de Sant Pau del Camp, en het MACBA of museum voor Hedendaagse kunst) , la Ribera (strand, haven, visserswijk La Barceloneta en het Parc de la Ciutadella), El Born (moderne hippe wijk in de Passeig del Born) en de Eixample (uitbreiding naar de noordkant toe). De 5de, de Barri Gotic werd wandelend verkend, zoals hierboven vermeld.

De populaire Rambla, met la Boqueria, de grootste versmarkt van Spanje, en de Plaça Reial, werd natuurlijk niet gemeden, net zomin als de chique boulevard Passeig de Gràcia of het Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau en het Palau de la Musica Catalana, twee realisaties van Domenech i Montaner, een tijdgenoot van Gaudi. Op de Plaça Sant Jaume werd met meer dan gewone belangstelling gekeken naar het gemeentehuis en het regeringsgebouw van Catalonië, het Palau de la Generalitat, dat er rechtover ligt. Hier viel echter niet zoveel te merken van de ‘gele lintjes’ die de hele stad door op de gevels of op de Catalaanse vlag te zien waren, een actie voor de vrijlating van gevangen of verbannen Catalaanse ex-regeringsleiders.

Na een laatste blik op het standbeeld van Christoffel Columbus vlakbij de Rambla de Mar, doken de catechisten de metro in naar de luchthaven El Prat, nagenietend van een heel geslaagde studiereis. 
Hugo Neirynck

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau
Uitleg van een gids aan de prachtige Sagrada Familia