Kerstvieringen in onze federatie

Kerstvieringen in onze federatie

31 december 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

14 DECEMBER – KERSTVIERING IN WZC JACKIE MAES

Op zaterdag 14 december werd de kerstviering in Wzc Jackie Maes gevierd. Een speciaal moment want het was de laatste keer dat dit plaats vond in “café Paris”. Volgend jaar wordt de eucharistie in de nieuwbouw gevierd. Enkele vrijwilligers onder leiding van Liliane Maes zongen sfeervolle kerstliederen. De bewoners konden er van genieten. Een gezellig drankje met de vrijwilligers sloot de bijeenkomst af.
(Nikolaas Vanneste)

14 DECEMBER – KERSTFEEST OKRA BREDENE

Dinsdag 17 december zat de Caproen op het Sas goed vol met 153 feestvierders. Om 14 u. precies nam de voorzitter Marnix Van Egroo het woord om iedereen welkom te heten. Daarna dompelde Pol Vanderghote samen met priester Nikolaas Vanneste en met Anita en Frieda ons in de kerstsfeer. De kerstliederen werden gezongen onder gitaar begeleiding van Nikolaas. Tussen de kerstliederen door zorgden Anita en Frieda voor bezinnende lezingen over Kerstmis. Om 14.40 u. waren ze er mee klaar en was het tijd voor koffie met een lekker stuk kerstbuche.

Tegen 15.50 u. was het de beurt aan zanger Jan Vanhoof om ons in stemming te brengen. Hij had een heel bijzondere methode. Op een scherm werden beelden van de oorspronkelijke zanger van de liederen  geprojecteerd.  Daar zorgde de vrouw van Jan voor. We zagen ze zingen, maar we hoorden Jan Vanhoof. Ook de liedtekst zelf, stond soms op het scherm. We hoorden liedjes van Nicole en Hugo, van André Vanduyn en nog vele andere. Het waren niet alleen liedjes in het Nederlands, maar ook in het Engels en het Frans. Doris Day hoorden we met “Que sera, sera”. Eigenlijk zagen we alleen Doris Day zingen, maar het was Jan die we hoorden. Na een pauze van een halfuurtje was er een tweede optreden dat duurde tot ongeveer 17.40 u.  Jan sloot af met een kerstlied: “Mary’s boychild…” Marnix nam het slotwoord en dan was het tijd om de hongerigen te spijzen.

De medewerkers zorgden voor koffie en voor elk twee grote kerstkoeken met boter erbij. LEKKER!! De meeste eters waren niet in staat om twee koeken binnen te spelen.  Meenemen! Zo was er weer brood voor morgen vroeg. Om 18.30 u. waren de meeste verzadigd en liep de zaal stilaan leeg. Het was een sfeervolle, leuke kerstnamiddag geweest, met dank aan Jan de zanger en de vele medewerkers van Okra.
(Karel Fischer)

20 DECEMBER – KERSTFEEST OKRA VUURTOREN

Al waren er 94 leden ingeschreven om samen ons kerstfeest te vieren, maar wegens 6 zieken mochten we maar 88 leden aan de inkomdeur begroeten. Sommigen waren de afgesproken inkomtijd vergeten!

Als Kristelijke beweging begonnen wij het feest met een kerstbezinning verzorgd door Dirk, onze pastoor en enkele bestuursleden. We mochten zes kaarsen aanmaken bij zes intenties. “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit dooft!”

En dan kwam de koffie met gebak waarop het marsepeinen Jezus-kindje niet mocht ontbreken. Het werd tijd dat het gevraagde muziekensemble “duo Danny en Marleen” van zich liet horen om de danslustigen in beweging te brengen of om een samenzang aan te moedigen. De zangeres Marleen stimuleerde ons om mee te zingen over rode rozen in de sneeuw of tulpen uit Amsterdam of waar zijn die handjes? Ondertussen werden ook de tombola-omslagen verkocht om iedereen te belonen en te plezieren met een verrassend geschenk groot of klein. Het muzikaal duo bezorgde ons als afsluiter ‘dream of Christmas‘.

En dan bracht men de engelkoeken op tafel, één met en één zonder rozijnen, om bij de warme chocolademelk op te snoepen, maar… bij velen geraakte er één engel in de sacoche!

Vele helpende handen waren er om alles op te ruimen en nadien “opgeruimd” na te praten over ons geslaagd kerstfeest. Dank aan allen !!!  (Willy Werbrouck)

21 DECEMBER SAMANA-BREDENE VIERT KERST

Op de eerste dag van de winter, waren 130 zieken en hun begeleiders in de Caproen op het Sas, om de kerstviering bij te wonen. Om 13.30 u. heette voorzitter Cecile Verstraete iedereen welkom en priester Dirk Spanhove kon beginnen met de kerstviering. Hij werd bijgestaan door Yvonne Colpaert en Laurette Pauwaert. Zij hielden lezingen en tussendoor werden kerstliederen gezongen. Patricia Vertriest had een koortje van 4 mannen en 7 vrouwen bijeen gezocht en zij zorgden ervoor dat de kerstliederen samen met de mensen in de zaal, goed gezongen werden. Priester Dirk Spanhove was ook nog gitarist en hij begeleidde het publiek en de koorleden. Bij de communie mocht iedereen blijven zitten en drie medewerkers zorgden ervoor dat de hosties rondgedeeld werden.

Koffie met taart
Tegen 14.20 u. was het tijd voor koffie met taart. De tafels waren mooi versierd en er stonden bijzondere kaarsjes op die Cecile met breiwerk had gemaakt. Je mocht ze niet aansteken, maar meenemen mocht wel. Toen de koffietijd voorbij was en de koffiekannen leeggedronken waren kreeg Marie-Louise tijd om een tekst voor te lezen die ons weer in kerststemming bracht. Marnix Van Egroo hield nog een uiteenzetting over de komende nieuwe parkeerreglementen in Bredene en over de banken die geen rekeninguittreksels  meer zullen geven. En tegen 15.20 u. was het tijd voor ontspanning.

Ontspanning met de moppentapper
De moptimist of moppentapper kwam het podium op en begon met het tappen van moppen. Hij sprak niet erg duidelijk en de meeste mensen verstonden er geen barst van. Op het einde van ieder mopje, verwachtte hij gelach en applaus, maar het publiek reageerde praktisch niet. Ze hadden er weinig of niets van begrepen. Zijn Antwerps accent was voor ons niet te begrijpen. Hij sprak geen “Algemeen Nederlands”, maar “Allesbehalve Nederlands”. Niettemin ging hij er na de pauze gewoon mee door. Op het einde van zijn optreden kreeg hij toch nog applaus omdat hij er eindelijk mee klaar was en er mee op hield.

Lekker aan tafel
Geen nood! Het was 17.15 u. en de kerstkoeken kwamen eraan. Voor elk twee grote kerstventen met boter en koffie of thee naar believen. De Samana-leden kregen nog een verrassing, een doos met reuze mergpijpen. Het was geen gebeente, maar marsepein met crème, choco en frambozen vulling. Dat zag er lekker uit. Zoals gewoonlijk werd wat niet binnengespeeld werd, meegenomen naar huis. Tegen 18.30 u. liep de zaal leeg. Het regende lichtjes, maar het was een aangename namiddag geweest met dank aan de vele medewerkers. Jammer van de Antwerpse moptimist die eigenlijk meer een kwaktimist was geweest. Maar Bredenaars kunnen veel verdragen. 
(Karel Fischer)