Jaarlijks treinritje met Samana Bredene

Jaarlijks treinritje met Samana Bredene

14 oktober 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op 24 september hadden 93 langdurig zieken en hun begeleiders zich ingeschreven voor het jaarlijkse treinritje. Er waren twee chauffeurs één voor de liftbus en één voor het treintje en er waren ook twee gidsen mee. Zo waren we met zijn 97. Op het treintje zaten er 55 Samana-leden en de rest, 38, zat op de liftbus.

Treintje of bus op en wegwezen
Er waren twee opstapplaatsen. Eén aan de C.M. in de Duinenstraat om 13.30 u op het Dorp en één aan De Caproen in de Breendonklaan op het Sas om 13.45 u. Iedereen had zijn best gedaan om op tijd te zijn. En iets voor 14 u. reden we richting Vuurtorenwijk.

Koffie en taart in de ballon
De Ballon is een ontmoetingscentrum, in de Mansveldstraat nr. 9 op de Vuurtorenwijk. Je kan er leren kunstschilderen, bewegingsleer oefenen, bingo spelen, lijndansen, manillen, schoonheidszorgen leren en nog veel meer. Wij gingen er alleen voor een taartje met koffie of thee. Het taartje was niet erg groot en de koek was tamelijk hard, maar met fruit en crème erop was het toch best lekker. Tegen 15.30 u was alles binnengespeeld, was er tijd geweest voor een flinke babbel en konden we beginnen aan de rondrit.

Rondrit op de Oosteroever en op weg naar Vlissegem
Op de Oosteroever, deel van de Vuurtorenwijk, kan de haven van Oostende zich in dit nieuwe stadsgedeelte verder ontwikkelen. Er is ook plaats voor hoogbouw. Het torengebouw ‘Ensor Tower’ is enorm hoog en biedt de bewoners een schitterend uitzicht. De appartementen zijn er wel duur: 330.000 euro voor één met zeezicht en 225.000 euro voor één zonder zeezicht. De gids gaf ons uitleg over alles wat er op de Oosteroever te zien was. We passeerden onder andere de vismijn, de oorspronkelijke huizenrij, van ver zagen we het fort Napoleon en nog veel meer. Na meer dan een uur rondrijden gingen we de weg op naar Bredene en De Haan. Daar was ook van alles te zien. Een paar mannen drongen aan voor een bezoek aan het naaktstrand, maar dat werd door de vrouwen totaal afgewezen. Zo kwamen we in Vlissegem terecht waar we verwacht werden in de feestzaal “Aan de Toren.”

Feestzaal ‘Aan de toren’
Omstreeks 18 u. arriveerden we in de feestzaal in de straat Warvinge. De tafels waren al gedekt en voor iedereen was er een bord voorzien met twee grote lichtbruine boterhammen, twee sneden kaas, twee grote sneden ham, verscheidene groentjes en mosterd en mayonaise. De drank was in het menu inbegrepen. Het was er echt lekker. Maar… niets blijft duren en Dirk Declerck nam nog het slotwoord. Het was een leuke dag geweest, regenachtig, maar toch hadden we er niet veel last van. We zaten binnen, op bus of treintje. We reden eerst naar het Dorp waar de dorpelingen konden uitstappen en dan ging het richting De Caproen en was het de beurt aan de Sassenaars. Bedankt Cecile , Dirk, en de vele medewerkers, we hebben er echt van genoten. 
(Karel Fischer)