Kerstconcert Fotonkoor

Kerstconcert Fotonkoor

11 december 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

“Een boodschap van licht”, zo luidde het thema van het kerstconcert op 2 december in de Sint-Antoniuskerk. Het Fotonkoor, dat het concert verzorgde, hield woord, met een rist hoofdzakelijk Nederlandstalige kerstliedjes. En ook het publiek in de kerk mocht meezingen.

Het Fotonkoor is een koor van personen met dementie en sympathisanten. Foton, een initiatief van thuiszorgdienst Familiezorg, is een expertisecentrum en thuisbegeleidingsdienst in verband met dementie. Gespecialiseerde dementieconsulenten geven info en advies aan mensen met dementie en hun omgeving. De dienst heeft ook een aanbod aan vorming, voordrachten, muzieknamiddagen. Vandaar dus het Fotonkoor.

Zowat 150 mensen kwamen dit concert bijwonen, waaronder een flinke delegatie van de Duinpieper en van Godtschalck. Zij hoorden hoe een dertigtal koorleden onder leiding van koorleidster Elke Poppe vooral traditionele kerstliederen ten gehore bracht: ‘Hoe leit dit kindeken, Susa nina, Herders hij is geboren, Stille nacht…’ Paul Kindt stond in voor de begeleiding met orgel, terwijl verteller Flor Will als afwisseling tussen de liederen het kerstverhaal voorlas. De koorleidster, de orgelist en de verteller zongen met hun drieën of solo ook enkele fel gesmaakte nummers. Het concert werd afgesloten met een verrassend bisnummer door Flor Will, een volks kerstlied in sappig Brugs dialect waarbij de toehoorders het refrein mochten meezingen.

De vermeldingen “een boodschap van licht” en “een warm kerstconcert” in de uitnodiging naar het Fotonoptreden waren alleszins geen loze woorden.  (Leo Coulier)