Voordracht over ‘phishing’ bij OKRA-Bredene

Voordracht over ‘phishing’ bij OKRA-Bredene

6 oktober 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Phishing is een vorm van cybercrime waarbij criminelen een e-mail naar je verzenden om te proberen inlog-gegevens, creditcard-informatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te laden. To Phish is Engels en betekent: hengelen, iets proberen te vangen. Misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, dus een computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel. Met een computer een virus verspreiden op andere computers is ook cybercrime. Wanneer je een verzoek krijgt om bijvoorbeeld je pincode door te geven, reageer daar niet op. Ook niet als het verzoek zo gezegd van de bank komt, reageer daar niet op. De bank stelt geen dergelijke vragen, alleen criminelen.

Dinsdag 21 september, bij het begin van de herfst met mooi zonnig weer, richtte OKRA-Bredene een namiddag in om ook de oudere generatie eens goed in te lichten over Phishing. Voor het eerst sedert het begin van de coronapandemie zaten de Okra-leden weer eens bijeen. Er waren 66 leden afgekomen en die werden geplaatst aan tafeltjes met zitjes voor 4 personen. Mondmasker verplicht voor wie rondliep, maar aan tafel, ‘maskerloos’. Zoals altijd begon Marnix Van Egroo stipt op tijd, om 14 u. Hij heette iedereen welkom en stelde ons de man voor die zou zorgen dat we na zijn voordracht alles zouden weten over phishing.

Het was politieman Geert Putman, rechercheur bij de lokale politie Bredene-De Haan. Hij had zijn computer opgesteld en voorzien van een groot scherm dat op de muur hing. Hij startte met via de luidspreker uitleg te geven. Alles was goed verstaanbaar. Op het scherm kwamen tekst en afbeeldingen. Soms was de tekst echter zo klein dat je ze praktisch niet kon lezen. Via het scherm was er ook uitleg door iemand met een damesstemmetje, maar het klonk zo stil dat je het bijna niet kon begrijpen. Iedereen was heel stil, want ze luisterden met aandacht. Gelukkig kregen we de nodige uitleg van Geert, de politieman.

Na iets meer dan een uur was Geert klaar met zijn uitleg. Tijd voor een pauze. Er was voor elk koffie of thee naar believen voorzien en dat met een lekker gebakje erbij. Er werd heel wat ‘maskerloos’ gebabbeld. Na een halfuurtje was iedereen verzadigd en Geert was er terug. Hij beantwoordde de vragen die de mensen hem stelden. Na ongeveer twintig minuten waren er geen vragen meer en Marnix Van Egroo kwam Geert bedanken voor zijn goede uitleg en Marnix had nog een belangrijke mededeling voor de Okra-leden. Op dinsdag 16 november is er een SENIORENNAMIDDAG gepland en het begint al om 11.30 u. – middagmaal – Dirk Declerck komt met zijn keyboard muziek maken zodat iedereen wat kan dansen. Er volgt dan nog koffie of thee en taart. Bedankt voor je belangstelling en kom goed thuis.
(Karel Fischer)