Met Samana Bredene naar Dendermonde en omstreken

Met Samana Bredene naar Dendermonde en omstreken

1 augustus 2017 0 Door decaproen@hotmail.com

Op donderdag 22 juni trokken 46 langdurig zieken en hun begeleiders naar Dendermonde. De stad ligt aan de samenvloeiing van Dender en Schelde en telt ruim 45.000 inwoners. Onze chauffeur was een dame, Ingrid, die de bus perfect onder controle had.

Bezoek aan de O.-L.-Vrouwkerk en stadhuis
Voor we de kerk bezochten, kregen we eerst een kop koffie met een boterkoek in het “Theatercafé”, gelegen vlak naast het theater. Daarna kwam de gids ons opvangen en begeleidde ons naar de O.-L.-Vrouwkerk. We werden verdeeld in twee groepen van elk 23 man en kregen uitleg ofwel van gids Marcel Devriendt ofwel van Lut Biesemans. Daarna brachten we samen met de gidsen nog een bezoek aan het stadhuis met Belfort dat gebouwd werd in de 14e  eeuw als lakenhalle, een overdekte ruimte waar laken, een wollen weefsel, werd uitgestald en verkocht.

Middagmaal en rondreis
Het was tijd geworden om de inwendige mens te versterken en onze reisverantwoordelijke bracht ons naar Baasrode, deelgemeente van Dendermonde, naar “Het Hof ter Velde”. Daar kregen we aspergeroomsoep, kroketten met varkenssneetjes, groenten en twee bolletjes ijs als dessert. Lekker! Daarna nam de gids Lut ons mee voor een rondrit door de streek. We begonnen vanzelfsprekend in Baasrode. Tegen de Scheldedijk ligt het beschermde laat-gotische Sint-Gertrudiskerkje (17e eeuw) en de toren (1677) van de Sint-Ursmaruskerk (16e-17e eeuw). Baasrode heeft ook een scheepvaartmuseum.

Grembergen
Het natuurreservaat Groot Schoor is 8,7 ha groot en is gelegen in de Scheldebocht ter hoogte van Grembergen-Broek. Het Grembergse Broek heeft een gemiddelde hoogte van twee meter boven de zeespiegel. Broekland is moerassig en drassig land.

Oudegem
Gelegen aan de Dender en Schelde heeft het de Onze-Lieve-Vrouwekerk met vroeg-gotische toren en met een 13e-eeuwse kruisbeuk. Oudegem heeft een grote sporthal) en een manege.

Mespelare
Ligt aan de Dender en heeft een vroeg-gotische Sint-Aldegondiskerk uit de 13e eeuw met romaanse delen. De kerk heeft een uurwerk met slechts één wijzer. Men vindt er het landhuis Spaans Hof en een schandpaal, beide uit de 17de eeuw.

Schoonaarde
Gelegen aan de Schelde, is van alle deelgemeenten het verst verwijderd van het centrum van Dendermonde. In Oudegem werd de rit even onderbroken om in “Het Hof ter Meyghem” ons even te verfrissen met een koel drankje. We keerden terug naar Dendermonde centrum om er onze gids vrij te laten en toen ging het richting Wingene voor ons avondmaal.

Naar huis terug
Tegen kwart over zes arriveerden we er in hotel Wildenburg. We kregen er twee flinke sneden brood met ham en kaas en wat groentjes. Het drankje moesten we zelf betalen. Dan was het tijd om naar huis terug te keren. Het was de hele dag snikheet geweest maar onderweg viel er een klein beetje regen. Wij bedanken de reisverantwoordelijke Yvonne Colpaert voor de mooie en vlotte reis. Het was haar eerste reis als verantwoordelijke. Ze had de job overgenomen van Laurette Pauwaert, die ermee gestopt is. Goed gewerkt Yvonne, ga zo door. Dirk Declerck, haar medewerker, zette de komende activiteiten even op een rijtje en wenste ons een goede thuiskomst. Om kwart voor negen waren we thuis. Allemaal bekaf van de grote hitte maar wel goed gezind.
(Karel Fischer)