Voordracht Mark Van De Voorde bij OKRA-Bredene

Voordracht Mark Van De Voorde bij OKRA-Bredene

12 oktober 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op vrijdag 16 september kwamen zo’n 40 personen in De Caproen samen voor de humoristische lezing ‘Waar komen onze uitdrukkingen vandaan?’ door Mark Van De Voorde. De voormalige hoofdredacteur van KERK&Leven trekt doorheen Vlaanderen met deze voordracht over de oorsprong van de vele uitdrukkingen en gezegden die ons leven rijk is. Zo kwamen we onder andere te weten waarom men spreekt van een ‘Blankenbergse rekening’, een te hoge of ingewikkelde rekening. Blankenberge was ooit een piratennest. Als ze een schip gekaapt hadden moest men buitensporig veel betalen als men het terug wilde.

En waarom hebben we het over ‘zeep’ in uitdrukkingen als ‘om zeep gaan’ of iemand ‘om zeep helpen’? Vroeger ging men olie halen in het Middellands Zeegebied dat diende als grondstof voor zeep. De route was zeer gevaarlijk door de piraten die uit waren op de handelswaar. Ze keken niet op een leventje meer of minder, dus als iemand om zeep ging, had hij grote kans om niet meer terug te keren. En dat alle wegen naar Rome leiden wisten we al. Dit verwijst naar het grote wegennetwerk dat de Romeinen destijds aanlegden in Europa, Afrika en Azië om alle uithoeken van het Romeinse Rijk gemakkelijk bereikbaar te maken. We leerden veel bij en af en toe werd er flink gelachen. Verder zorgden ook de tas koffie met een lekker koekje in de pauze voor een leuke namiddag.
(Frieda Van Eenoo)

Mark Van De Voorde (c) Kerknet