Ouderavond rond vasten

Ouderavond rond vasten

7 maart 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

In voorbereiding op de eerste communie kwamen ouders van een eerste communicant van beide parochies samen op 6 maart in De Caproen voor een ouderavond. Op het menu stond een quiz rond de veertigdagentijd en een vooruitblik op de komende ingroeiviering.

Op school worden de kinderen voorbereid op het Paasfeest. Maar ook thuis kunnen de ouders deze periode bewust beleven, samen met hun kinderen. Met Pasen staan wij stil bij de kern van ons geloof, het verrijzenisgeloof. Als Jezus niet was opgestaan, was er geen christengemeenschap, was de Kerk er niet geweest, was er geen eerste communie, … Dit uitgangspunt vormde de start van een leerrijke, doch ontspannende avond. Geen saaie catecheseles, maar een leuke quiz waarin de symboliek van de vasten, de solidariteit met het Zuiden en ook Pasen aan bod kwam. Als aperitief kregen de ouders een potje letterkoekjes (piknikken in ’t West-Vlaams dialect) waarmee ze woorden moesten vormen die te maken hadden met de veertigdagentijd. Soberheid, inkeer, verzoening, engagement, rechtvaardigheid, solidariteit, verbondenheid, herverdelen en ontmoeting waren de woorden die een rode draad zouden vormen doorheen de quiz. Telkens deze woorden passeerden, mochten ze een extra gooi doen met de dobbelsteen en een aantal voetjes op weg naar Pasen vooruitgaan. Het spelbord bestond immers uit veertig voetjes. De hoofdschotel was een mix van vragen rond de vastenperiode en de campagne van Broederlijk Delen (waarbij een aantal cijfers menig wenkbrauw deed fronsen), om uiteindelijk te belanden in de Goede Week en Pasen. Hierbij kregen ook de paashaas en klokken van Rome een plaats in het geheel. Foute antwoorden bestonden niet, inzicht daarentegen leverde punten op! Uit de reacties bleek dat ouders deze formule wel konden ‘smaken’. Als dessert werd de ingroeiviering aangebracht, waarbij de tekstjes en taken nog vlot hun weg vonden, ondanks de overvloedige maaltijd die ze tijdens deze avond voorgeschoteld kregen. Een potje aarde en wat bonen die straks zullen groeien en ‘openbreken’ kregen de ouders als smaakmaker mee naar huis. In het weekend van 17-18 maart hoorden we het verhaal van de graankorrel die eerst moet sterven om nieuw leven te kunnen geven. We hopen dat dit menu een aanzet mocht zijn om de resterende veertigdagentijd ook thuis in het gezin intenser te beleven! Een bijzondere dank hierbij aan Marleen en Erna voor hun hulp bij het opdienen van de verschillende schotels!(parochieassistent Johan)