Agnes op weg… Pelgrimstocht naar Assisi en Rome

Agnes op weg… Pelgrimstocht naar Assisi en Rome

7 april 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zondag 7 april vertrok Agnes Vereertbrugghen, echtgenote van Guido Vermeir, van bij haar thuis in Bredene naar het graf van de H. Franciscus van Assisi en het Sint-Pietersplein in Rome. Na de viering in de St.-Rikierskerk ontving ze van priester Nikolaas de pelgrimszegen voor een veilige tocht en een behouden thuiskomst.

Agnes ontvangt de pelgrimszegen van priester Nikolaas (c) Johan Vervaeke

Agnes is niet aan haar proefstuk toe. Eerder fietste zij, samen met haar man, naar Rome en ondernamen ze een onvergetelijke tocht naar India. Tussendoor stapten ze samen naar Santiago de Compostella. Ook heel wat voetbedevaartstochten en driemaal de Dodentocht staan op haar palmares. En nu onderneemt ze dus een tocht naar Italië, solo en pelgrimerend, een voettocht van ongeveer 2650 km. Onderweg wil ze genieten van de schoonheid en de grootsheid van de natuur, de sterke band die er groeit met medepelgrims door de diepe en universele vriendschap, en de vele leuke en lieve mensen die haar weg zullen kruisen. Overnachten doet ze bij vrienden, kennissen, gastvrije mensen, in haar tentje, in jeugdherbergen, gîtes, pensionnetjes en pelgrimshuizen. Misschien vindt ze tijdens haar tocht de juiste betekenis van het woord ‘pelgrimeren’: “het lang onderweg zijn, alles loslaten, openstaan voor andere pelgrims en naar hen luisteren en het tot rust komen tijdens deze tocht”.

Aan deze tocht zit ook een stukje solidariteit verbonden. Zij stapt namelijk ten voordele van een project voor drinkbaar water – het Wanakkam-project 2018/08 – in India. Wanakkam is een kleine organisatie die aan ontwikkelingssamenwerking doet en die kleine projecten in India steunt en verwezenlijkt. Dit specifieke project omvat het boren van 2 waterputten voor drinkwater in twee dorpen in de buurt van Guntur (in het zuidoosten van India). In India worstelen miljoenen mensen met waterschaarste. Kleinschalige projecten zoals deze maken echt wel het verschil voor honderden mensen! Wanakkam is een begroeting in Zuid-India en betekent ‘het goede dat in mij is, groet het goede dat in u is’.

Je kan haar tocht volgen en moreel steunen via www.guido-en-agnes-op-weg.be. Een financieel steentje bijdragen voor haar waterproject kan door storting van een vrij bedrag op BE55 4239 0951 1144 van Wanakkam vzw, met vermelding ‘Agnes op weg naar Rome’. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Dankzij de vrijgevigheid van heel wat mensen kunnen zij kleine projecten in India blijven steunen!

meer info over de projecten: www.wanakkam.info

Onder het goedkeurend oog van haar gezin en haar broer gaat Agnes op weg… (c) Johan Vervaeke