Advent en Welzijnszorg 2022

Advent en Welzijnszorg 2022

23 november 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

In de advent klinkt er steeds een dubbele boodschap. Enerzijds horen we mooie dromen, de belofte dat de wereld ooit een betere plek zal worden. De wonderlijke woorden en beelden van Jesaja laten ons uitkijken naar een wereld waar iedereen mee is, een wereld van solidariteit. De advent is een vreugdevolle tijd. Maar anderzijds is het visioen nooit vrijblijvend. Steeds volgt onmiddellijk de oproep dat we er wel iets voor moeten doen. Met de droom voor ogen zetten we ons in om de hindernissen aan te pakken en er voor te zorgen dat die ideale wereld dichterbij komt. De woorden van Mattheüs zijn duidelijk. In de advent komen de toekomst en het nu samen, gaan de verbeelding en de actie hand in hand. We moeten dromen, maar vooral ook wakker zijn.

Allemaal digitaal?!

Onze wereld digitaliseert razendsnel. We doen er allemaal aan mee. Het is oh zo handig. Wat is dan het probleem eigenlijk? Wel of niet digitaal actief zijn, is geen zwart-wit verhaal. Misschien kan je wel met een smartphone werken, maar heb je geen laptop. Of heb je net die bank-applicatie onder de knie en verandert die weer. We hebben allemaal een heel verschillend digitaal profiel.

De campagne van Welzijnszorg…

…toont dat de digitale wereld ons uitdaagt. Heel wat mensen kunnen niet mee in de snel evoluerende wereld en zij krijgen niet wat ze nodig hebben, waar ze recht op hebben. Hier klinkt een duidelijke oproep om ons in te zetten voor gerechtigheid. We hebben het recht geconnecteerd te zijn. Maar we hebben ook het recht niet-geconnecteerd te zijn. We trekken niet ten strijde tegen de digitalisering, maar we waken erover dat er niemand achterblijft. We strijden voor digitale inclusie én voor een niet-digitaal alternatief. Samen tegen digitale uitsluiting, samen tegen armoede.

Iedereen verbonden

De rode draad doorheen de vieringen in de advent is de verbondenheid. We zien dat de digitale wereld voor veel mensen een doolhof is. Zorgen dat mensen hun weg vinden in het digitale doolhof, is dus van groot belang. En zorgen dat mensen die het digitale doolhof (willen) vermijden niet achterop blijven, is minstens even belangrijk. Wij laten niemand los. We spannen draden, we trekken sporen zodat er niemand verloren hoeft te lopen en we steeds verbonden zullen blijven met mekaar. Natuurlijk verbinden we ons ook met Christus en Gods droom voor een betere wereld.