Studiereis catechisten St.-Antonius naar Milaan

Studiereis catechisten St.-Antonius naar Milaan

19 juli 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Van 6 tot en met 9 juni 2023 waren de vormselcatechisten van Sint-Antonius op studiereis in Milaan, de tweede grootste stad van ltalië. We bezochten op deze reis heel wat mooie kerken en religieuze plaatsen en deden heel wat inspiratie op om ons christelijk engagement en onze vriendschap verder te zetten.

We landden op het vliegveld Linate en via een hypermoderne metro bereikten we ons hotel in de studentenwijk Citta Studi in de omgeving van de Piazza Piola en de Piazza Susa. Vanuit die uitvalsbasis bezochten we de indrukwekkende kathedraal van marmer Il Duomo Santa Maria Nascente, in de volksmond kortweg de Dom genoemd. De bouw ervan startte in de 14de eeuw. In 1572 werd het gebouw ingewijd ter ere van de geboorte van Maria en uiteindelijk pas vervolledigd in 1965.

De indrukwekkende Duomo te Milaan

Uiteraard werd ook de basiliek van Sint-Ambrosius, de patroonheilige van de stad, bezocht. In het sacellum konden wij in een mozaïek de oudste bekende afbeelding van de Milanese heilige bewonderen. Naast de basiliek ontdekten we een Memorial voor de gesneuvelde soldaten in alle conflicten waarin Italië betrokken was, een soort Menenpoort onder de grond als het ware.

De basiliek van Sint-Ambrosius

Eén van de mooiste kerken in Milaan is de Santa Maria della Grazie De kerk met het bijbehorende klooster biedt onderdak aan het beroemde fresco of beter nog secco (schilderij op een droge muur) ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Jammer genoeg waren geen toegangstickets meer ter beschikking.

Niet getreurd want de Basilica di San Lorenzo herbergt meerdere prachtige fresco’s. Recht tegenover de basiliek verrijzen de 16 marmeren zuilen (de Colonne di San Lorenzo) gerecupereerd van oude Romeinse constructies. Ook in San Giorgio en de Chiesa San Marco konden verschillende fresco’s best gesmaakt worden.

Eventjes konden we in één van de hoofdkerken de sacristie binnentrekken waar Mario Delpini, aartsbisschop van Milaan, geregeld de mis voorgaat.

Sacristie van de aartsbisschop van Milaan

Natuurlijk werden niet enkel kerken aangedaan. Zo struinden we door de oude havenwijk Navigli en het volkse Brera met het imposante Pinacoteca, een museum met werken van Bellini, Mantegna, Veronese, Tintoretto, Caravaggio en onze eigenste Rubens, Van Dyck en Jordaens. Verder genoten we van het van oorsprong middeleeuwse Castello  Sforzesco dat de brug vormt tussen de drukte van de binnenstad en de heerlijke rust van het erachter gelegen Parco Sempione waarnaast zich ook de Torre Branca bevindt.

Er werd veel gewandeld – hier op ’n mooi plein vlak bij ons hotel

Tussendoor werd ook een blik geworpen op de Piazza Mercanti, het Teatro alla Scala en werden de ogen uitgekeken in de peperdure Galeria Vittorio Emmanuele II, trok een delegatie naar het modemuseum, en een ander naar het belangrijkste museum van wetenschap en technologie in Italië, het Museo Nazionale della Scienza e della tecnologia Leonardo da Vinci, waarvan de collecties de relatie tussen mens en machine verkennen vanaf de briljante en beroemde figuur van Leonardo da Vinci die tussen 1482 en 1550 in Milaan woonde. Zo werd duidelijk dat Leonardo niet alleen een kunstenaar was maar ook uitvinder, ingenieur, natuurkundige, scheikundige, anatomist, filosoof, schrijver en componist was.

Tussendoor (want het was toch wel heel warm) genoten we natuurlijk af en toe ook van een terrasje en het gezellig samenzijn op deze mooie reis.

V.l.n.r. Johan D., Brigitte, Dirk, Wendy, Willy, Viviane, Johan M., Hugo en Peggy

En in de vooravond van de negende juni werd het vliegveld opgezocht en zat de reis er bijna op. Eens te meer bewees het spreekwoord ‘Moe maar voldaan’ zijn deugdelijkheid. 
(catechist Hugo Neirynck)