Aan het woord… Linda Depuydt, bloemschikster in de St.-Thersiakerk

Aan het woord… Linda Depuydt, bloemschikster in de St.-Thersiakerk

16 januari 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Dag Linda, hoelang doe je dit al?
Reeds 20 jaar voor wat betreft de kerk, maar ik startte voordien bij de vormselcatechese. Voor mij was het zuster Damiana, die de bloemen plaatste.

Wat is typisch voor je kerkcomposities?
De symboliek van bloemen en kleuren, de beeldkracht en de opgeroepen emotie. Men noemt dit “liturgisch bloemschikken”. De bijbel en bezinningsteksten vormen mijn inspiratiebron. Om de boodschap goed over te brengen, is een visuele omkadering nodig. De gelovige wordt zo uitgenodigd tot stilte… De versiering is dus slechts een deel van een ruimer liturgisch geheel.

Hoe ga je te werk?
Op basis van mijn fotografisch geheugen rijpt er langzaam een idee. Ik bepaal de basisvorm en bestel dan de bloemen. Ik verzamel groen, takken en een vaas uit onze zoldervoorraad. Soms is er tijdsdruk en moet ik ‘just in time’ zaken aanpassen bv. als een bloem niet te verkrijgen is. Maar dit scherpt juist de creativiteit aan!

Speelt het budget een rol?
Jazeker, het is eerder beperkt, maar recuperatiemateriaal en tuingroen kunnen me echt uitdagen om iets moois te creëren.

Heb je een typisch uitgangspunt?
Ik werk graag thematisch en mijn inspiratie voor een mooie compositie komt vaak ‘s nachts. Decoreren zit in mij en ik ontspan dan helemaal! Niets leuker dan het uitgroeien tot iets prachtigs te mogen meemaken.

Ben je gebonden aan de periodes doorheen het kerkelijk jaar?
Ja, dit is het kader. Elke periode heeft zijn kleur. Groen is neutraal, paars voor de advent, de vasten en op een begrafenis. Wit bij een doopsel, huwelijk, verrijzenis en rood bij Kerstmis, Pinksteren, en het vormsel. Geel met Pasen en een blauwe kleur gebruik ik bij Maria-Lichtmis.

Heb je hulp van anderen?
Ja hoor. Patricia Vertriest, Martine Vanhyfte en Micheline Cordier zijn steeds beschikbaar. Ook onze koster Rob Geryl staat paraat om de zware stukken van de zolder te halen.

Ben je verder nog actief op de parochie?
Ik was jarenlang lector, catechist, lid van de kerkraad. Nu ben ik nog lector en lid van de liturgische werkgroep.

Dank u, Linda, voor dit boeiende gesprek en laat ons verder genieten van jouw ingetogen en sfeervolle creaties! 
(Therese Vanneste)