Terugblik op de vieringen in de Visserskapel

Terugblik op de vieringen in de Visserskapel

8 september 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Waar we vorig jaar konden genieten van een stralend zonnetje tijdens de vieringen in de Visserskapel was het dit jaar wel even anders. De weergoden waren ons niet altijd goed gezind. Dit liet zich ook merken aan het schommelend aantal aanwezigen op zaterdagavond.

De vieringen kunnen tijdens de zomer veelal rekenen op een trouw publiek waarbij jaarlijks weerkerende toeristen zich mengen onder het ‘eigen volk’. Ook dit jaar trotseerden gemiddeld zo’n tachtig mensen, soms gewapend met regenjas of paraplu en een handdoek om op de banken te leggen, de vaak gure weersomstandigheden.

Priester Hubert Sergeant, die tot vorig jaar trouw op post was om de vieringen voor te gaan, had dit jaar met spijt in het hart laten weten dat zijn ‘mobiliteit’ het niet meer toeliet om wekelijks aanwezig te zijn. Gelukkig waren daar priester Nikolaas, priester Dirk, diaken Rudy en parochieassistent Johan om afwisselend een eigen invulling te geven aan de eucharistie of gebedsdienst. En dit werd duidelijk op prijs gesteld door onze ‘kapelgangers’, voor wie het wekelijks samen vieren in openlucht van betekenis is.

Tijdens de eerste viering begin juli werd een nieuw monumentje van Piet Wittevrongel, met alle namen van de zeelieden van Bredene die omkwamen op zee, plechtig ingehuldigd. Het seizoen werd afgesloten met een feestelijke viering waarbij priester Nikolaas zowaar de liederen begeleidde met blokfluit en gitaar en zo, samen met de mandoline van Germain, zorgde voor een extra toets.

Ook dit jaar zorgden Lieve en Freddy ervoor dat de banken vóór elke viering proper gemaakt werden en waren André en Hilda trouw op post respectievelijk als koster en lector. Een woord van dank ook aan de vrijwilligers die ervoor zorgen dat de kapel dagelijks geopend en gesloten wordt en die instaan voor het onderhoud aan de kaarsengrot. Want dat er nog vele kaarsjes gebrand worden voor O.-L.-Vrouw daar mochten we deze zomer opnieuw getuige van zijn! Tot volgend jaar…

(tekst: Johan Vervaeke – foto’s: Johan Vervaeke / Germain Demuynck)