Teambuildingsdag Samana Bredene

Teambuildingsdag Samana Bredene

9 augustus 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op dinsdag 4 juli vertrokken we met 22 bestuursleden en gelegenheidsmedewerkers van Samana Bredene naar Leffinge voor een bezoek aan het Orgelmuseum ‘De Zoeten Orgel’ van Eddy Goderis. We werden er om 13.30 u. verwelkomd met koffie en gebak.

Toen Eddy als 18-jarige het toenmalig orgelmuseum van Koksyde leerde kennen ontstond zijn passie voor dit instrument. Twee jaar later verdween dit museum en Eddy besliste op zoek te gaan naar zijn eigen dansorgel. Hij volgde les bij een Nederlandse draaiorgelbouwer en leerde zo de kneepjes van het draaiorgelvak. Hij kocht een afgedankt Decaporgel en met veel vallen en opstaan kreeg hij het orgel aan de praat. Hij zou er nadien nog vele restaureren. Eddy deelt zijn passie met het grote publiek. Het museum toont ons de evolutie van het boekorgel tot de modernste orgeltechnieken van vandaag. Zijn collectie omvat salonorgeltjes, een pianola (automatische piano), een grammofoon, een fonograaf, draaiorgels en deze toestellen kunnen allemaal nog spelen. Het pronkstuk van Eddy’s verzameling is een Decaporgel uit 1974, een pareltje.

Na deze uitleg werd met een drankje nog wat nagebabbeld en rond 16.30 uur trokken we terug huiswaarts.
(tekst: Rita Vanhaelst – foto’s Ronny Vanpraet)