35e Paarden- en huisdierenzegening in Bredene

35e Paarden- en huisdierenzegening in Bredene

1 augustus 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zondag 14 juli ging de 35e editie van de paarden- en huisdierenzegening door. Omdat de parochiepriesters Dirk en Nikolaas op pelgrimsreis waren naar Assisi moest er uitgekeken worden naar een vervanger. E.H. Daniël Huys wou graag op onze vraag ingaan.

Om 11.00 u. ging Daniel de eucharistieviering voor in de St. Rikierskerk, ook ter gedachtenis van de overleden bestuursleden van “De Rappe Sprinter “, overleden stichter van de Paardenzegening André Huygebaert, overleden voorzitter Roland Declerck en overleden bestuurslid Roger Vansteenkiste.

Om 14.30 u. was het voor de 25 paarden en ruiters van “Het Ruitershof”, de garnaalvisser en 6 Brabantse paarden, privé-eigenaars en 1 koetsier verzamelen geblazen ter hoogte van de gemeentelijke begraafplaats Priorij. Vandaar ging het doorheen enkele straten van Bredene Dorp,  naar de weide van de familie Willy en Micheline Rammelaere. Voorzitter Luc Decramer verwelkomde er de voorzitter van de gemeenteraad en de aanwezige schepenen, E.H. Huys, de ruiters en paarden. Ook de vele toeschouwers en huisdierenbaasjes werden welkom geheten. Er volgde een korte, maar gesmaakte demonstratie van de deelnemende maneges en Brabantse paarden.

Daniel Huys begon de zegening van paarden en huisdieren met een gebed en wijding van water. Eén  voor één passeerden de paarden voor de zegening. Daarna volgden talrijke huisdieren met hun baasjes. Alle ruiters en baasjes van de huisdieren ontvingen een mastel (een traditioneel Vlaams broodje) en een aandenken van de zegening. Eén voor een verlieten de paarden en huisdieren tevreden de weide en werd een mooie traditie afgesloten. Tot volgend jaar.
Noël Verkest
Secretaris De Rappe Sprinters