Duynewake 2018 – ‘Storm voor de stilte’

20 juni 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

De federatie Bredene-Vuurtoren organiseert tweejaarlijks een DUYNEWAKE in de traditie van zeezegeningen aan de Belgische kust. Voor 2018 vindt deze plaats op zaterdag 7 juli. Een ganse ploeg is al maanden achter de schermen druk bezig met de voorbereiding. Drijvende kracht achter deze happening is Johan Vervaeke, parochieassistent. Hij vertelt ons waar de Duynewake voor staat.

“De Duynewake is een beetje de vreemde eend in de bijt aan de kust en is niet zomaar een traditionele zeewijding. Het is een evenement met een boodschap, christelijk geïnspireerd, maar zeker toegankelijk voor een ruimer publiek. Naast de eucharistieviering in de Visserskapel, waarbij we de overleden vissers en zeelieden herdenken, en de zegen over de zee aan het strand, willen we via een thema mensen raken en aan het denken zetten. Zo kozen we dit jaar voor ‘Storm voor de stilte’, geïnspireerd door het Bijbelse verhaal van de storm op het meer. Op een eigentijdse manier proberen we dit te hertalen naar vandaag.”

“Hebben jullie dan geen geloof?”
Jezus gaat met zijn leerlingen het meer van Galilea op. Ze komen met hun boot terecht in een hevige storm. Zelfs de ervaren vissers onder hen weten met hun angst geen blijf. En Jezus ligt rustig te slapen op het achterdek. In paniek maken ze Hem wakker. Jezus steekt zijn handen uit over de golven en roept: “Stil”. Hij kijkt zijn leerlingen aan en zegt: “Waarom zijn jullie zo bang geweest? Ik was er toch. Ik laat jullie nooit in de steek.”

“Dit verhaal gaat terug op de eerste christenen,”, duidt Johan het thema verder, “die, na Jezus’ dood, af te rekenen hebben met bedreigingen en vervolgingen. Ze zijn bang en voelen zich als een klein bootje midden de storm van vervolging. Ze voelen zich in de steek gelaten. Marcus, die dit verhaal neerschreef, wilde net die mensen een hart onder de riem steken. “Geloof. Heb vertrouwen. Er is Iemand die je steunt en om je geeft.” Dit verhaal is ook vandaag nog steeds actueel. Heel wat mensen voelen zich bedreigd en vervolgd omwille van hun ras, geaardheid, politieke en religieuze overtuiging. Zij leven in angst en onzekerheid. Mensen die, net als de eerste christenen toen, hopen op een reddende stem of een uitgestoken hand, mensen die hopen dat het goed zal komen, dat er iemand is die om hen geeft.”

“We hebben ongelofelijke haast…”
“Maar… er is meer.” gaat Johan verder. “Ook in ons eigen leven kan het razen en stormen. We leven in een jachtige, consumptiegerichte maatschappij van ‘nooit genoeg’ en ‘druk-druk-druk’. We moeten constant keuzes maken en ‘mee-zijn’. Onze boot loopt vol en we dreigen ten onder te gaan aan zenuwen en stress. Hoe herkenbaar is dan de angst, de paniek en de roep van de leerlingen in ons leven. Het verhaal van de storm is dan misschien bedoeld als metafoor van het leven, een symbolisch verhaal over het leven van dé mens, van ieder van ons.

Hoe kunnen we deze storm tot bedaren brengen, hoe komen we tot rust, waar vinden we ‘stilte’ in een samenleving waar ‘het druk hebben’ een graadmeter voor succes is en waar we constant van hot naar her rennen om zeker niets te moeten missen?

“Zwijg en wees stil”
“En Jezus ligt te slapen, alsof het hem allemaal niet kan schelen. Maar juist aan deze slapende Jezus moeten we een voorbeeld nemen. Hij kan slapen, terwijl zijn leerlingen in paniek geraken. Hij heeft vertrouwen in Gods nabijheid en dat kan door geen enkele orkaan aan het wankelen gebracht worden. De stormen zijn er. Er is niet veel aan te doen. We moeten er doorheen. Maar we zullen het zelf moeten doen, met een rustig vertrouwen durven opstaan en tegen de stormen die ons bedreigen durven zeggen: “Zwijg en wees stil!”

Net die stilte, die rust zijn we kwijtgeraakt. Van de vroege ochtend tot de late avond leven we in lawaai. Daardoor lopen we gevaar te vergeten wat de grote betekenis is van rust en stilte. Die stilte hebben we nodig om de juiste balans te behouden in ons stormachtig leven. Durven we die stilte op te zoeken? Of zijn we bang van de stilte?

Een hoopvolle boodschap
Met dit thema wil de Duynewake je meenemen in een verhaal van vertrouwen, hoop en geloof dat er midden de stormen in ons leven oasen van stilte te vinden zijn. Stilte die ons kan helpen om de golven tot bedaren te brengen, om weer vaste grond onder de voeten te krijgen. We hopen dat de diepere zingeving van dit thema ook jou mag raken, gebracht in een spektakel met dans, muziek en poëzie bij de vloedlijn. Een hoopvolle boodschap in stormachtige tijden.

Programma
We starten om 16 u. met animatie voor kinderen en jongeren. Na de vissersmis om 18 u. trekken we naar het strand voor de evocatie die start om 19.30 u. Hier geven we in een visueel spektakel het Bijbelse thema een hedendaagse invulling en vragen we de zegen over ons en over de zee en al wie haar bevaart. Nadien is er gelegenheid tot ontmoeting in de Klemskerkestraat waar ambachten en hobby’s rond zee en visserij het decor vormen. Om 21 u. treedt Follia! op in een mix van folk, rock en jazz. Er is gelegenheid tot het proeven van lekkers uit de zee en tijd voor een fijne babbel.
Dé blikvanger op het terrein wordt ongetwijfeld de ‘tunnel’. Met stukjes film en foto’s nemen we je mee op een audiovisuele wandeling doorheen ‘STORM’ en ‘STILTE’. Verder is er een creatieve inbreng van leerlingen uit de scholen van Bredene rond het thema.

We nodigen jullie graag uit om mee te komen ‘proeven’ van een ‘zin’volle Duynewake en het is bovendien… gratis toegankelijk. Duynewake 2018 is een organisatie van de federatie Bredene-Vuurtoren i.s.m. de gemeente Bredene. Meer info op www.duynewake.be of via Johan Vervaeke, parochieassistent.

Vissersmis aan de Visserskapel (foto Dennis Vercnocke)