Water in de kerktoren van Sint-Theresia

Water in de kerktoren van Sint-Theresia

7 september 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Zondag 16 augustus – Een stevige zuidwesterstorm met rukwinden tot 100 km/h en hevige regenbuien. Code oranje voor de kust, zoals we allen weten: noodweer! Uitgerekend die namiddag is er een doop in de kerk. Tijdens de plechtigheid was het onze koster, Rob, opgevallen dat er een vreemd geluid uit de kerktoren kwam. Daarom besloot hij na de dienst een kijkje te nemen. Het water kwam vanuit de klokkentoren naar beneden. Daar het dak onlangs werd hernieuwd (3 jaar geleden) kon dit toch niet zomaar via het dak komen, of toch? Dus gingen we de trap op naar de klokken om de oorzaak van het water op te sporen. De krachtige rukwinden met de nodige regen had het water door de galmgaten (d.z. openingen in de klokkentoren bij de klokken om het geluid van de klokken te verspreiden) geblazen. Via de openingen in de vloerverdiepingen, waar doorheen de klokken kunnen worden verwijderd, was het water naar beneden gelopen. In de hall van de toren, die dienst doet als opslagplaats voor de voedselbedeling van St. Vincentius – deze heeft wekelijks plaats op woensdag- en zaterdag voormiddag in de kerk – was alles druipnat. Alle hens aan de dek om zoveel mogelijk te redden! De kartonnen dozen met voeding stonden in het water op de grond en er bleef maar water naar beneden komen. Er werd zoveel als mogelijk verwijderd en gered. Het water liep ondertussen via de opslagplaats de kerk binnen. Geleidelijk aan verminderde dit en alles werd met vereende krachten droog getrokken. Het water bleef nog wat nadruppelen maar het ergste was voorbij. Eigenlijk heeft de doop redding gebracht (de geest!).  
(Patricia)