Uitstap priesterconferentie met priester Nikolaas

Uitstap priesterconferentie met priester Nikolaas

1 juli 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Ook priesters maken soms wel eens een uitstap. Op een blauwe maandag trok de priesterconferentiegroep van Nikolaas, die elke maand samenkomt, naar Brugge, Zillebeke en Rumbeke. In Brugge was de bisschop zo vriendelijk ons te laten parkeren op de parking van het bisdom, waarna we de tentoonstelling van de duikbotenoorlog en de raid op Zeebrugge in het Provinciaal Hof op de Markt van Brugge bezochten. Blikvanger waren de heldere presentatie van deze raid en de 12 Victoria-crosses die werden uitgereikt naar aanleiding van deze aanval. De heldendaden van deze soldaten en leiders werden verteld, die vaak hun leven lieten om anderen te laten leven. Onze bedenking erbij was dat oorlog oorlog blijft, en op zich dus toch verkeerd, ook al kunnen situaties tot heldendaden leiden. We trokken hierna naar een etabilssement in Zillebeke waar we onze voetjes onder tafel mochten schuiven voor een lekkere maaltijd. Na de koffie trokken we richting Zillebeke voor een ander oorlogsevocatie, ditmaal via de kunst. De 600.000 beeldjes door talloze vrijwilligers gemaakt, in de vorm van een eengemaakte aarde: het Pangea, waaruit later de werelddelen ontstonden, maakte ons stil en inspireerden ons. Via de poëziewandeling vlak erbij beleefden we de oorlog en de gevoelens erbij nog sterker. Tenslotte bezochten we nog het museum L in Rumbeke, waarbij via landschapskunst in het veld en architectuur een meridiaan werd opgeroepen die enkele plaatsen in Europa en in Afrika met elkaar verbindt in een broederlijke gedachte. Een koffie in het Kasteel van Rumbeke maakte een eind aan de uitstap. Terwijl we nagenoten, supporterden we in de auto voor onze Rode Duivels die hun eerste match speelden. Zo deemsterde de dag stilaan weg, schommelend van pret en artistieke geneugten.