De kruisweg bidden met kinderen

De kruisweg bidden met kinderen

22 maart 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Iedereen die weleens een kerk binnenloopt ziet langs de wanden schilderijen of beeldhouwwerkjes waarop de kruisweg van Jezus is afgebeeld, de weg die Jezus afgelegd heeft tussen het moment waarop dat Hij door Pilatus wordt veroordeeld tot het moment waarop Jezus in het graf wordt gelegd.

Veertien momenten waarop je meegenomen wordt in die laatste tocht van Jezus. Bij elk beeld staan we even stil en denken we aan Jezus. Maar we bidden ook voor alle mensen die, net als Jezus, een kruis te dragen hebben in hun leven: mensen die ziek zijn, die pijn hebben, die eenzaam zijn, in de steek gelaten, op de vlucht voor oorlog en geweld,…

Maar een kruisweg zou je eigenlijk niet alleen moeten bekijken, je zou hem moeten bidden. En dat doen we in onze pastorale eenheid normaal tijdens de veertigdagentijd op vrijdag en ook op Goede Vrijdag om 15.00 uur in de namiddag. Het tijdstip waarop Jezus stierf aan het kruis.

We hadden in deze periode gepland om dit te doen met onze eerste communicanten en vormelingen in de Sint-Jozefskerk. Door de gekende omstandigheden kon dit niet doorgaan, maar we willen jullie deze kruisweg toch aanbieden.

Met deze digitale kruisweg willen we je meenemen in het verhaal van Goede Vrijdag. Met een tekening en een stukje verhaal geven we wat duiding over de weg die Jezus aflegt. Mama of papa kunnen helpen om dit wat uit te leggen. Met het gebed denken we aan mensen overal ter wereld die vandaag moeten lijden. Lijden dat wordt samengebracht in het kruis dat Jezus draagt en waaraan hij sterft.

Wij zijn er ons van bewust dat dit geen gemakkelijke materie is voor (jonge) kinderen en ook ouders zijn hier niet meer zo mee vertrouwd. Toch willen we dit vrijblijvend aanbieden omdat wij dit, als christenen, belangrijk vinden. Zo kijken wij met bewondering en dankbaarheid naar het kruis waaraan Jezus stierf. Het kruis is tegelijk symbool van zijn dood én zijn verrijzenis. Als gelovigen zijn we altijd in paasstemming!

Misschien kan onderstaande link een hulplijn zijn voor de ouders wanneer kinderen met vragen komen. Zoek vooral ook samen naar het antwoord!

https://www.geloventhuis.nl/2015/wanneer-wordt-het-pasen/verdiepen/acht-lastige-vragen-over-pasen-van-je-kind-en-antwoorden.html

We wensen jullie een goede tocht langsheen de 14 staties.
Wie de liederen wil beluisteren, drukt op de rechtermuisknop en opent het bestand in een nieuw tabblad.
Een reactie is welkom via federatie@bredenevuurtoren.be.

TIP: Je kan de tekeningen ook uitprinten en laten inkleuren door de kinderen.