Virtuele stiltecirkel tegen Palestijnse Nakba

4 mei 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Maakt de huidige situatie in Israël-Palestina en Gaza jou ook verontwaardigd? Wil je ook dat de mensenrechtenschendingen worden aangeklaagd? Droom je ook van een rechtvaardige vrede in plaats van annexatie en bezetting van de Palestijnse gebieden? Dan is onderstaand bericht iets voor jou.

Als protest tegen dit voortdurende onrecht organiseert Pax Christi Vlaanderen, samen met andere organisaties, op vrijdag 15 mei 2020 van 12 u. tot 13 u. een virtuele stiltecirkel. Ook de werkgroep Olijven en Dadels Oostende roept op om deel te nemen aan deze stiltecirkel tegen de Palestijnse Nakba(*).

Niet alleen werden in 1948 honderden Palestijnse dorpen verwoest, ook vandaag gaat de Nakba onverminderd door. Het zogenaamde vredesplan van Trump brengt helemaal geen vrede, maar brengt alleen maar de annexatie door Israël van de Westelijke Jordaanoever dichterbij. Nu we door COVID-19 een tijdlang een zekere lockdown hebben meegemaakt, kunnen we ons al beter voorstellen wat 11 jaar Israëlische blokkade van Gaza voor de 2 miljoen inwoners van Gaza moet betekenen. Het verschil is dat hun situatie uitzichtloos blijft en van versoepeling helemaal geen sprake is. Laat staan van een opheffing van de Israëlische blokkade.

Het internationaal recht en de mensenrechten worden door Israël nog steeds met de voeten getreden. Daarom is het belangrijk dit onrecht van tijd tot tijd aan te klagen en op te roepen tot een rechtvaardige oplossing die vrede werkelijk dichterbij brengt. De ‘verjaardag’ van de Nakba van 15 mei 1948 is zo’n gelegenheid.

Door de Coronamaatregelen is een gewone stiltecirkel zoals die de voorbije jaren in Oostende en vele andere Vlaamse steden doorging, echter onmogelijk. Daarom heeft de werkgroep Israël-Palestina van Pax Christi (waar 2 leden van de werkgroep Olijven en Dadels deel van uitmaken) een alternatief uitgewerkt. Partners zijn Broederlijk Delen en Elcker-Ik.

Dit alternatief gebeurt online. Tussen 12.00 u en 13.00 u nemen we je mee in een bezinning (in stilte, het is geen debat) over verschillende aspecten van de Nakba vroeger en nu. Door middel van info, foto’s, videofragmenten, poëzie. Een actie in stilte staat ook symbool voor de situatie van de stem van de Palestijnen die niet gehoord wordt. Met de stiltecirkel tonen we onze verbondenheid met de vele vreedzame protestacties die Palestijnen en Israëli’s houden.

Meer info en inschrijven om deel te nemen kan via https://www.paxchristi.be/nieuws/virtuele-stiltecirkel-voor-palestijnse-nakba. De inschrijving dient om het event veilig te laten verlopen.

De kracht van het protest zit in het aantal deelnemers, want de activiteit maken we publiek. Het aantal deelnemers bepaalt de persaandacht. Zonder publiciteit, geen proteststem. Ook pers en politici worden uitgenodigd om deel te nemen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen motiveren, want jouw deelname is belangrijk. Hopelijk tot 15 mei tussen 12 u en 13 u.

Wij zijn in elk geval van de partij,
werkgroep Olijven en Dadels Oostende
Anne, Annemie, Jan, Dominiek en Geert

Al eens je sleutel kwijt geraakt? Dat kan best. Maar dan ben je je huis nog niet kwijt. In Palestina is het omgekeerd. Veel Palestijnen hebben nog de sleutel van hun huis, maar verloren hun huis tijdens de Nakba en mochten van Israël nooit terugkeren. Ook nu nog verliezen veel Palestijnen hun woning. Onteigeningen en huizen die worden gesloopt met bulldozers waren al dagelijkse kost, maar worden nu op grote schaal realiteit in Oost-Jeruzalem.

De figuur van Handala, het symbool van verzet van de Palestijnse cartoonist Naji al-Ali, vermoord in 1987

(*) Nakba betekent ‘catastrofe’ en verwijst naar de rampzalige gevolgen voor de Palestijnen van de oorlog in 1948. De verdrijving van de Palestijnen gaat nog steeds door tot op vandaag door de politiek van de staat Israël.