Pas geverfd: Visserskapel

Pas geverfd: Visserskapel

13 september 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

In juni lieten we al weten dat de banken op het domein van de Visserskapel eind april op initiatief van de Confrérie en onder leiding van Germain Demuynck dankzij een aantal vrijwilligers een fris, nieuw kleurtje kregen. Het was echt wel hoog tijd voor een laagje verf: de vorige verfbeurt dateerde van mei 2014. Ook toen grepen leden van de Confrérie naar de verfborstel. De rijen banken kleuren nu lichtblauw als de golven van de zee bij een stralende zon… en soms wel wat grijzig blauw, als de hemel bij minder mooi weer.

Maar… het contrast met de isabelkleurige Visserskapel en de rozenkranskapellen, gekleurd als een vuil hemd, kon niet groter zijn! Al ‘sinds mensenheugenis’ kregen ze geen likje verf. Daar moest dringend iets aan gedaan worden, vond ook de ploeg die de banken voor haar rekening nam.

De blauwe verf was nog niet helemaal droog toen Ronny Casier voorstelde aan Germain Demuynck om, samen met een team confrérieleden, de hand aan de ploeg te slaan. Halverwege juni leek het domein een openluchtschildersatelier, bezaaid met ladders, verfpotten, beschermdoeken en min of meer met verf besmeurde ervaren en gelegenheidsschilders. Ronny fungeerde als taakverdeler. Hij gaf het goeie voorbeeld en stak ook zelf de handen uit de mouwen. De kapel (binnen en buiten), de groene banken, de rozenkranskapellen, het altaargebouwtje én de sacristie werden onder handen genomen: met de hand of onder hoge druk gereinigd of geschuurd en waar nodig beveiligd met afplaktape en ten slotte geverfd.

Ook de begroeiing op het domein werd ondertussen aangepakt: de overwoekerde paadjes werden weer toegankelijk gemaakt, er werd gesnoeid en geschoffeld en al het groen’afval’ werd afgevoerd. De kaarsengrot kreeg een extra onderhoudsbeurt.

Een heuse klus die net voor de eerste eucharistieviering aan de Visserskapel, op zaterdag 1 juli, geklaard was! 
(Dierk Rotsaert)

Zetten hun beste beentje voor (in alfabetische volgorde): Jean-Pierre Casier, Ronny Casier, Thijs Decombel, Germain Demuynck, Sissi Devlieger, Liliane Hoste, Dierk Rotsaert, Lieve Vandoorne en Hilda Zwaenepoel.