Instapviering vasten voor eerste communicanten

Instapviering vasten voor eerste communicanten

6 april 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op de vier parochies vond in het weekend van 19-20 maart een instapviering voor de eerste communicanten plaats. Op deze derde zondag van de vasten verzamelden ze rond de onvruchtbare vijgenboom die van de tuinman (Jezus) een tweede kans krijgt. Na het evangelieverhaal kregen de kinderen vijgen met woordjes erop en werd hen uitgelegd wat ze kunnen doen om de wereld een beetje beter te maken. Daarna werden de ‘vruchten’ in de boom gehangen, zodat de dorre boom weer vruchtbaar wordt. Tijdens de voorbeden werden enkele symbolen aangebracht waarmee we onze verbondenheid uitdrukten met onze broer en zus in het Zuiden. Zo kwam ook hier de thematiek van Broederlijk Delen en Colombia aan bod. Enkele liederen die ze reeds aangeleerd kregen op school werden luidkeels meegezongen door de kinderen. Het was een mooie, zinvolle, kindvriendelijke viering in voorbereiding op hun eerste communie.
(parochieassistent Johan)

Instapviering St.-Jozef (c) Johan Vervaeke
Instapviering St.-Rikier (c) Johan Vervaeke

Zaterdag 19 maart waren ook de eerste communicanten van St.-Theresia paraat om de eerste instapviering bij te wonen. Enkele goede lezertjes hadden geen moeite om de schuldbeden te laten horen terwijl de anderen antwoordden met een kort liedje. Tijdens de homilie luisterden ze aandachtig naar priester Nikolaas die het verhaal van de vijgenboom, die nooit vruchten had, uitlegde. Daarna deden ze de dorre boom weer leven door het aanbrengen en bevestigen van de symbolische vijgen. Deze stonden voor begrippen die wij, maar ook de kinderen, moeten onthouden en toepassen: helpen, samen, liefde enz. Begrippen die we moeten toepassen om ons leven zin te geven. Dan volgden de voorbeden waarbij ook zaken werden aangebracht om te benadrukken dat we in de vasten zijn en ook Broederlijk Delen niet mag worden vergeten. Aan het einde van de viering zongen de kinderen nog het vredeslied en gingen na het kruisje door de priester opgewekt naar huis. Bedankt lieve ouders, dat je samen met je kind deze mooie viering bijwoonde en bedankt aan de andere aanwezigen om door jullie steun en gebed en gezang de samenhorigheid van onze gemeenschap te benadrukken.
(Jeannot)

Instapviering St.-Theresia
Instapviering St.-Theresia
Instapviering St.-Antonius
Instapviering St.-Antonius
Instapviering St.-Antonius
Instapviering St.-Antonius